Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 23 вересня 2013 р.

Топ - 5 книжок від Мар'яни Савки




Мар'яна Савка. Українська поетеса, дитяча письменниця, літературознавець, публіцист, головний редактор і співзасновник "Видавництва Старого Лева".
Про хобі: "Люблю писати у Фейсбуці поетичні пости".


"Улюблених аисьменників чимало. Серед дитячих - Астрід Ліндгрен, Туве Янсон, Джанні Родарі, Оксана Іваненко, Віктор Близнець, Всеволод Нестайко, трощки пізніше - Артур Конан Дойл, Чарлз Діккенс, Джек Лондон, Агата Крісті, потім Ремарк, Хемінгвей, Гессе, Борхес, Хвильовий, Підмогильний, Винниченко. І, звичайно, поезія - Богдан-Ігор Антонич, Олег Ольжич, Євген Маланюк, Олекса Стефанович, ЛІна Костенко, Микола Вінграновський, Василь Симоненко, Василь Стус і, безперечно, Грицько Чубай. Серед наших сучасників дуже люблю вірші Юрка Андруховича, Василя Герасим'юка, Наталки Білоцерківець.
У моїх батьків була відмінна бібліотека, а я, як хвороблива дитина, ніколи не ходила до дитячого садка, тож мусила шукати собі друзів серед літературних героїв. Спершу серед дитячої літератури, але дуже скоро я почала цупити дорослі книги.Згадуючи дитинство, тепер дивуюся, чому в мене було так багато сумних книг. Хоча дуже любила книги зі щасливим фіналом". (Мар'яна Савка)

Топ-5 книжок від Мар'яни Савки
1. "Пеппі Довгапанчоха" Астрід Ліндгрен
2. "Джен Ейр" Шарлоти Бронте
3. "Фієста" Ернеста Хемінгвея
4. Поезія Василя Стуса
5. "Хто зробить сніг". Тарас і Мар'яна Прохаськи

Джерело: ZAXID.NET

пʼятницю, 13 вересня 2013 р.

Хто придумав Вереду

Грицька Бойка справедливо можна назвати неперевершеним майстром сміху в поезії для дітей. Він, як ніхто інший, вмів не просто розважати дітей, а й з теплим, добрим гумором дотепно й незлобливо показати найрізноманітніші вади дитячого характеру. Вереда, замазура, хвалько, брехун, ледар, базіка, невіглас, недотепа, боягуз, підлабузник, задавака, ябеда, роззява, симулянт - ось "знамениті" персонажі його чудових віршів та поем.
До 90-річчя з дня народження письменника бібліотека імені В.Чапаєва підготувала виставку-загадку "Де, хто, як і чому?", на якій представлені смішинки про малят та звірят, шкільні й спортивні веселинки, скоромовки-спотиканки, загадки, адресовані тим, хто цінує гостре, влучне слово, любить і розуміє гумор, уміє покепкувати не тільки з когось, а й із себе самого.
Про того, "Хто придумав Вереду", дізналися другокласники школи №64. Веселими та дотепними віршами Грицька Бойка пригостили бібліотекарі бібліотеки імені І.Багряного своїх читачів. Таке літературне частування надовго залишить неповторний смак, отриманий від поезій великого Майстра дитячого слова.




четвер, 12 вересня 2013 р.

Дозвілля - не безділля

Спогадами про літо, що вже минуло, поділилися дівчатка з гуртка "Таланти і шедеври", що продовжує працювати в бібліотеці імені І.Багряного для дітей. Вони довели, що "Дозвілля - не безділля" та організували виставку творчих робіт, виконаних під час літніх канікул.
 
 

вівторок, 10 вересня 2013 р.

Українська книга отримала Гран-прі Х Міжнародного конкурсу "Мистецтво книги"

У рамках XXVI Московської міжнародної книжкової виставки - ярмарку відбулось нагородження переможців ювілейного Х Міжнародного конкурсу країн - учасниць СНД "Мистецтво книги", що пройшов у травні цього року у Мінську.
Гран-прі конкурсу отримала книга "Традиційне вбраня українців" видавництва "Балтія-Друк". За словами головного редактора видавництва, робота над альбомом тривала більше п'яти років. Колектив авторів книги об'їздив краєзнавчі музеї у всіх областях України, зустрічався зі старожилами, розшукував елементи одягу українців у запасниках. У підсумку була створена своєрідна енциклопедія українського костюму, в якій детально описано, який одяг носили українці в різних регіонах, спільне і відмінності у вбранні в залежності від географії походження.
Цього року на міжнародний конкурс надійшло понад ста виданьаціями                 з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану й України. Вони оцінювалися за номінаціями "Гран-прі", "Моя країна", "Співдружність", "Культура. Наука. Освіта", "Арт-книга", "Книга для дітей та юнацтва", "Надрукованоу співдружності".
Журі конкурсу "Мистецтво книги" визнало українське видання кращою книгою 2013 року на теренах СНД. Крім диплому Гран-прі конкурсу, видавництво отримало головний приз - один мільйон рублів (майже 240 тисяч гривень).
Ще кілька українських книжок у конкурсі "Мистецтво книги" були відзначені дипломами різних ступенів та спеціальними призами.
У номінації "Моя країна" спеціальний диплом присуджено книзі Лідії Артюх "Звичаї українців у народному календарі" (видавництво "Балтія-Друк").
Праця Георгія Муніна та Євгенія Луняка "Видатні росіяни в історії України" (видавництво "Кондор") посіла третє місце в номінації "Співдружність". Таку ж нагороду отримав альбом "Національний музей історії України" (у 2 т.) видавництва "Мистецтво" у категорії "Арт-книга".
"Популярна історія християнства" Саргія Саннікова (видавництво "Самміт - книга") та "Князі Радзивіли" колективу українських, білоруських та російських авторів (видавництво "Балтія-Друк") отриали дипломи ІІ ступеня у номінаціях "Культура. Наука. Освіта" та "Надруковано у співдружності" відповідно.
У категорії "Книги для дітей" диплом першого ступеня виборола книга "Барабашка та всі інші" (видавництво "Либідь"), написана директором департаменту книговидавництва і книгорозповсюдження Держкомтелерадіо України Олексієм Кононенком з чудовими ілюстраціями Віктора Кононенка.

четвер, 5 вересня 2013 р.

А осінь вже постукала в вікно...

А осінь вже постукала в вікно.
Чарівна осінь, сонячна і світла.
Ще гріє серце сонячне тепло,
Зелена барва на лугах не зникла.
Ще синє небо радістю цвіте
І хори коників лунають стоголосо.
А вдень і не подумаєш про те,
Що у дворі твоїм пригрілась осінь.
Цвітуть жоржини, наче у раю,
Всі кольори ввібрали диво-квіти.
Земля їм віддає красу свою,
Та вже не довго їм палахкотіти.
Бо над віконцем ластівок нема,
Лелеки в небі до тепла гайнули.
Верба над річкою схилилася сумна,
Веселі літні дні уже минули.