Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 16 листопада 2015 р.

Українська мова - серця мого подих

І тихо мовляться слова,
І шепче зірка вечорова,
І чуть, як засина трава
У колисковій рідній мові.
Рідна мова. Вона починається з маминої колискової, з батьківського мудрого слова - поради, з пісні, з жарту, з любові. Вона вміщує в собі весь світ, сповнений дива, незвичайних почуттів і краси. Її називають калиновою, солов'їною... Вона така і є, бо народилася у вишневих садках, увібрала в себе все розмаїття солов'їного співу, набралася пахощів у волошок і розквітла, мов та калина.
Вона пройшла у своєму розвитку безліч випробувань, її забороняли, намагались знищити. Та наша мова вистояла, перемогла, засіяла у всій своїй чарівності.
До Дня української писемності та мови в бібліотеках району пройшов загальносистемний мовознавчий фестиваль "Українська мова - серця мого подих". 
  
Гру - вікторину "Мовні спотиканочки" провела бібліотека імені П.Вершигори
"Любіть красу своєї мови, бо мова з'єднує народ". В ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулась зустріч з членом Спілки письменників України, лауреатом премії імені І.Нечуя-Левицького, відомим поетом, прозаїком, публіцистом Вадимом Пепою та письменником Анатолієм Самойленком
Напередодні свята в бібліотеці імені М.Реріха відбувся концерт української пісні - сучасної та народної. Народну пісню презентували солістки Світлана Клочкова-Коваленко (сопрано) та Світлана Євдокименко (меццо-сопрано) програмою "Чи я в лузі не калина була", яка присвячена видатній українській співачці початку ХХ століття Оксані Петрученко. Сучану - виконавець жанру співаної поезії, музикант, композитор Ігор Якубовський.
В БСЧ імені О.Гончара відбудлись години поезії "Все відбивається у слові..." 
Мовний каламбур "Поле мовних чудес" провели в бібліотеці імені О.Пироговського.
БСЧ імені О.Гончара оформила виставку "Україно, що в імені твоїм" та провела традиційні Шевченківські читання.
 
"Квітни, мово наша рідна" - книжкова виставка в бібліотеці імені О.Донченка. Також бібліотекарі провели літературно-поетичну годину "Україна, мати, мова - три цілющих вічних слова", мовознавчу вікторину та літературну годину "Навчусь у Кобзаря тієї мови дорогої".
"Поетичний урок з Наталкою Поклад" провела бібліотека імені О.Новікова-Прибоя.
"Грамотність починається з мови" - лекція, яку прочитала завідуюча Київським літературно-меморіальним музеєм - квартирою імені М.Бажана Людмила Миколаївна Рєзнікова, в бібліотеці імені М.Бажана
Про красу та мелодійність рідної мови, про її чарівну простоту у вимові та нескладний правопис, про тверде усвідомлення необхідності спілкування українською йшлося у бесідах з учнями старших класів в біблотеці імені І.Багряного. Прикладом щирої любові та самовідданого служіння своєму народові стали яскраві факти з біографій Олени Теліги, Катрі Гриневичевої, Андрея Шептицького. А для молодших школярів було влаштоване справжнє свято, де звучали українські поезії, гуморески, проходили конкурси та вікторини.
Сила слова безмежна. Особливо, коли воно - іскристе, емоційно виважене - звучить у пісні. В бібліотеці імені М.Бажана відбувся концерт вокальної студії "Гармонія" палацу культури "Росток".

Немає коментарів:

Дописати коментар