Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 12 квітня 2021 р.

"Книжки читай - успіху досягай!"

Щороку у дні весняних канікул бібліотеки України проводять Тиждень дитячого читання, який має давні і добрі традиції. 
Бібліотеки Солом'янки, використовуючи ресурси всесвітньої мережі, підготували та провели цілий ряд різноманітних цікавих та пізнавальних заходів.

Онлайн-зустрічі в рамках Національних читань під гаслом "КНИГА єднає КРАЇНУ!"
Онлайн-спілкування із редакцією журналу "Джміль": з головною редакторкою журналу Ганною Остапенко, редакторкою журналу Наталею Людкевич, з авторками Вірою Правоторовою, Іванкою Вінтоняк та художницею-ілюстраторкою Наталею Серветник.
Журнал «Джміль» – унікальний дитячий журнал, призначений для роботи дорослого з дитиною у родині, дитячому садку та початковій школі. Журнал розвиває творчі здібності, виховує ерудовану, активну і щасливу людину. Саме таке видання мудрі батьки шукають для своєї дитини, а педагог – для своїх вихованців. «Джміль» – це більше, ніж дитячий журнал. Створений видавництвом «Світич» на основі перевірених практикою науково-обґрунтованих освітніх технологій, «Джміль» легко навчає, розвиває та виховує дошкільнят і молодших школярів. Журнал виходить як в електронному форматі, так і в традиційному паперовому вигляді. Журнал має місію – допомагати дорослому розмовляти з дитиною. «Джміль» читають і передплачують професіонали дошкільної та початкової освіти – і практики, й науковці тому що це часопис, який не містить реклами, кожний квадратний сантиметр журнальної площі слугує для розвитку дитини. Колектив редакції журналу – натхненні й небайдужі люди, які люблять свою справу і вкладають душу в кожен випуск журналу.

Онлайн-зустріч з письменницею Анастасією Левковою, письменницею, редакторкою, кураторкою літературних проєктів, членкинею Українського ПЕН-клубу, авторкою книжок «Старшокласниця. Першокурсниця» (роман для підлітків у щоденниках), «Ашик Омер», «Спільна мова: як народжуються і живуть слова».


Онлайн-зустріч з українською поетесою та письменницею Анною Багряною «П’єси для дітей і домашні театри». Дуже цікаво наша гостя розповідала про дитячу драматургію України, про важливість домашніх театрів як засобу формування багатогранної особистості та про свою нову збірку дитячої драматургії «Над часом»: про історію написання, про твори, які увійшли до збірки.

Без книжкових виставок важко уявити роботу бібліотеки 
"Казки, які вчать нас жити, людей любити, добро творити", "Казки Андерсена у скульптурах"  (бібліотека імені І.Світличного), "Агов! Динозаврики" (бібліотека імені Є.Гуцала)
 

Буктрейлери, відеопрезентації - дуже цікаві форми, щоб познайомити читача з книгою

Серед різноманітних заходів Тижня почесне місце посідають ігрові форми роботи 
Вікторина "Впізнай казку за словами", аби перевірити, чи уважно діти слухаєть казки (бібліотека імені Є.Гуцала), літературні вікторини "Впізнай книгу", "Класика дитячої літератури" (бібліотека "Преображенська"), літературна вікторина "Міжнародний день дитячої книги" (ЦРБ імені Ф.Достоєвського); віртуальна вікторина "Снігова королева" (бібліотека №15), віртуальна вікторина "Казковий світ Андерсена" (бібліотека імені Є.Гуцала), літературна вікторина "Андерсен - назавжди" (бібліотека імені І.Багряного), літературна вікторина "Мандри казковими шляхами Г.Х.Андерсена" (бібліотека імені О.Донченка), ігрова вікторина "Казкова мозаїка" (бібліотека імені І.Світличного), загадки та літературний кросворд, присвячені Марії Підгірянці (бібліотека імені І.Багряного), вікторина про динозаврів (бібліотека імені Є.Гуцала), дитячий кросворд (бібліотека №15)


Бібліотекарі розповідали про українських і зарубіжних письменників: Марійку Підгірянку (бібліотека імені О.Донченка), Астрід Ліндгрен (бібліотека №15), Ганса Крістіана Андерсена (ЦРБ імені Ф.Достоєвського та бібліотека імені О.Новікова-Прибоя), Всеволода Нестайка (бібліотека №15), Джона Р.Р.Толкіна (бібліотека "Преображенська")
 
Працювали в бібліотеках віртуальні творчі майстерні
Майстерклас з виготовлення простих саморобок та виробів з паперу власноруч для дітей і дорослих з покроковими інструкціями та описом, оріґамі з паперу тощо (бібліотека "Солом'янська); майстерклас "Веселий клоун" (БСЧ імені М.Лермонтова)

Бібліотека імені В.Нестайка розповіла про читання в мистецтві. Бібліотека "Преображенська" інформувала про те, що Всесвітньою столицею книги 2021 року є місто Тбілісі та запропонувала дізнатися більше про цьогорічну книжкову столицю.  Бібліотека №11 та бібліотека імені  М.Бажана розповіли про традиції святкування Міжнародного дня дитячої книги. 
 
Онлайн-читання "Веселі віршики", "Містерія казки запрошує" провела БСЧ імені М.Лермонтова, бібліотекарі бібліотеки "Преображенська" читали казку Леоніда Талалая "Хоробрий заєць", бібліотеки імені І.Світличного - "Казку про Жар-птицю та вовка". "Козацькі бувальщини" Павла Браницького читали в бібліотеці №13. Бібліотека "Солом'янська запропонувала здійснити віртуальну подорож містами, де народилися сучасні українські письменники. "Чари слова великого казкаря Андерсена продовжують діяти, бо він назавжди!" - стверджує бібліотека імені І.Багряного. 
Бібліотека імені О.Довженка запросила переглянути лялькову виставу за мотивами казки "Ріпка"
ЦРБ імені Ф.Достоєвського запропонувала маленьким читачами відеоказку "Півник та двоє мишенят" та інші казки, всі герої та декорації до якої створені руками бібліотекарів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар