Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 7 травня 2014 р.

Весна, яка не відцвітає

Світла пам'ять нащадків!

"11 квітня 95 років тому, в далекому 1919 році в Ржищеві на Київщині народився в багатодітній родині найменшенький Альоша Горбенко, який в 2009 році побачився зі своєю правнучкою Мирославочкою і пішов з цього земного життя, в якому так і не здійснилась його заповітна мрія. А весна, яка вже ось 95-й рік відцвітає, нагадує онукам і правнукам в переддень Дня космонавтики, яким був їх пращур славетної Київської землі, щедрої й багатої, талановитої й коханої.
Більше 60 років Олексій Архипович Горбенко віддав педагагічній роботі на архітектурному фаукльтеті КНУБА, передаючи свій талант художника-живописця молодим митцям, архітекторам нового життя України!
Перша виставка Альоши Горбенка відбулась в 1943 році в блокадному Ленінграді. І ось тут, в нашій бібліотеці імені В.Кудряшова, вперше вперше школярики побачили "живі" портрети солдатів другої світової, які захищали рідну землю, написані молоденьким тоді українським художником - солдатом Альошею Горбенком, і які зберігались все його довге життя разом з ним, в його майстерні на Севастопольській площі.
Вони живі як пам'ять людська!..
В 60-х роках початок Космічної Ери. І Олексій Архипович по завданню українського уряду як "60-тидесятник" свій талант живописця присвятив написанню портретної космічної галереї перших покорителів Космосу. 
"Зустріч П.Поповича в Києві" зберігається в Зірковому містечку в Москві. 
Портрети 12-ти перших космонавтів були передані в музеї та інші держави, бо розпався колишній "Союз 15-ти республік".
І пам'ять людська теж потьмарніла, бо ті, хто були братами і сестрами, зараз, в ХХІ віці почали ворогувати, ділити між собою землі та недра землі.
А найменше покоління України, нашої Солом'янки, кожен рік із задоволенням знайомиться з новими сторінками творчого довгого життя Олексія Горбенка як представника творчої інтелігенції України вільної! І його правнучка Мирослава Горбенко, яка ось уже третій рік відкриває все нові і нові сторіночки свого мистецького роду!
Велика сердечна вдячність за дружбу і патріотизм нашим бібліотекарям! Шануємо, родина Горбенків."
Тетяна Горбенко
 

Немає коментарів:

Дописати коментар