Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 30 січня 2015 р.

В серцях людських не вмерли Крути, вони проклали у майбутнє шлях

Супроти чужої навали,
Супроти смерті - в стужу, сніг, 
Ось тут вони, ось тут стояли
І всього жменька - триста їх.
У пам'яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів - 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців - 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.
Перші згадки і справжня, реальна оцінка захисників Крут відбулася вже після набуття Україною незалежності. 300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя прямо зі студентської аудиторії чи шкільного класу.
29 січня в бібліотеках нашого району відбувся загальносистемний день пам'яті "В серцях людських не вмерли Крути, вони проклали у майбутнє шлях", мета якого розкрити причини трагедії під Крутами, виховувати інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців на незалежність України. Сухими словами історичних документів, полум'яними рядками поетів, зворушливою музикою пісні працівники бібліотек розповідали про Подвиг.

Історію творять люди... Кожне покоління обирає чи то власний тягар непевності, чи палаючу Свободу. Крутянці обрали Волю! "Безвусі, юні, вічно молоді, Ви клали голови за рідний Київ, Скріпивши крок державницькій ході, Вписавши подвиг у свободи вияв", - написав у вірші "Крутянці" Яр Славутич. Про тих, хто в боротьбі за волю не дожив до сьогоднішнього дня, йшла мова під час патріотичної години "Крути - це символ любові до Вітчизни" в БСЧ імені М.Лермонтова
Година пам'яті "На Аскольдовій могилі український цвіт..." відбулась в БСЧ імені О.Гончара. Бібліотекарі розповіли школярам про трагічний бій під Крутами, ознайомили з виставкою-меморією "Пам'ятай про Крути!", з історично-хронікальними матеріалами про українські визвольні змагання та з художніми творами про подвиг героїв Крут.
Бібліотека імені О.Пироговського підготувала книжково-ілюстративну виставку "Всіма силами стояти за Україну!", один розділ якої присвячений Крутам як символу українського патріотизму. 
Тематичний перегляд літератури "Подвиг українських вояків під Крутами - символ національної честі"
Тематична виставка "Символ українського героїзму"
Урок пам'яті "Постріляні, порубані, але незборимі" 
Година патріота "Заради імені твого, Україно!" відбулась в бібліотеці імені М.Бажана.
Вшановуючи пам'ять Героїв, загиблих під Крутами, бібліотека імені О.Донченка провела годину-пам'ять "А Україна їх оплаче". Під час заходу Мар'яна Д., читачка бібліотеки, виконала твори К.Глюка, які прсвятила всім загиблим.
Бібліотека імені П.Вершигори оформила тематичну полицю "Ніколи Україні не забути тих юних душ нескорений політ" в куточку юного патріота "Віра в героїзм створює героїв". 
Урок історії "Згадаймо юність, що горіла в Крутах" відбувся в бібліотеці імені В.Чкалова
Незабутні сторінки нашої історії та незабутні рядки поезії, що прослявляють подвиг героїв Крут, постали перед юними відвідувачами бібліотеки імені І.Багряного. Мужність та незламність загиблих за свободу молодих борців торкнулися сердець їхніх нащадків.
 
В бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя відбувся день пам'яті героїв Крут. Присутні згадали історію трагічних подій. Виставка, підготовлена бібліотекарями до заходу, представила документальні матеріали, фотографії, спомини учасників, статті з періодичних видань, вірші про героїчні події визвольних змагань за незалежність України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар