Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 16 лютого 2015 р.

День всіх закоханих

День Святого Валентина, або День всіх закоханих - свято неофіційне і не є вихідним, та активно відзначається молоддю щорічно 14 лютого. Свято прийшло до нас із-за кордону і стало одним із найпопулярніших. 
Достовірних даних про те, де саме зародилася традиція святкувавання, немає. Одні вважають, що в Англії, інші - у франції. За переказами, День Святого Валентина вшановує великомученика Валентина - священника, який всупереч наказу імператора Клавдія ІІ, який забороняв молодим чоловікам мати сім'ю, таємно вінчав закоханих. Правитель вважав, що самотній чоловік, не обтяжений сімейним побутом, має шанс стати кращим воїном, оскільки його думки зайняті тільки майбутніми битвами. Незабаром дії священника були розсекречені, сам Валентин постав перед судом, піддався жорстким тортурам і згодом був страчений. В ніч перед стратою він написав своїй коханій листа - зізнання у любові у віршованій формі. Дата його смерті припадає на 14 лютого.
Минуло багато часу, в XIV столітті священника Валентина канонізували - за благі діяння віднесли до числа святих. Відтоді День Святого Валентина активно святкується в Європі і в нашій країні. 
Традиційно, в цей день закохані дарують своїм "половинкам" різноманітні подарунки: "валентинки" - символічні листівки у формі серця, солодощі, м'які іграшки, сувеніри.
Наші бібліотеки теж не оминули своєю увагою це свято.
Вітринну виставку "Любов - це поезія і сонце життя" оформила бібліотека імені О.Новікова-Прибоя
Бібліотека імені О.Донченка оформила бібліоінсталяцію "Серце"
Читачі, які завітали в цей день до бібліотеки імені В.Чкалова, отримали в подарунок сердечка-привітання та втішилися красою та святковою атмосферою, що панувала в бібліотеці.
В БСЧ імені М.Лермонтова пройшов літературно-музичний вечір "Прийми, любов, моє вітання". Лунали найкращі зразки любовної лірики українських та зарубіжних поетів, звучали пісні у виконанні ансамблю "Веселочка" Святошинського району.
Тематичну виставку оформила бібліотека №13.
Велику кількість різноманітних сердець та сердечок підготували юні майстрині гуртка "Таланти і шедеври" бібліотеки імені І.Багряного
В бібліотеці імені М.Реріха відбувся концерт "Любов віку не має". Для віжвідувачів бібліотеки співали вокалісти студії "Гармонія" та викладачі КІМ імені Р.Глієра.

Немає коментарів:

Дописати коментар