Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 23 травня 2016 р.

"Раби - це нація, котра не має Слова, тому й не зможе захистить себе"

Емський указ - це розпорядження російського імператора Олександра ІІ від 18 (30) травня 1876 року, спрямоване на витіснення української мови з культурної сфери і обмеження її побутовим вжитком. Він доповнював основні положення так званого Валуєвського циркуляра 1863 року і забороняв ввозити з-за кордону на територію Російської імперії книги, написані українською мовою без спеціального дозволу; видавати українською оригінальні твори і робити переклади з іноземних мов, тексти для нот; друкувати будь-які книги українською мовою; ставити українські театральні вистави, влаштовувати концерти з українськими піснями , викладати українською мовою в початкових школах.  
До 140-річчя з дня виходу Емського указу в бібліотеках району пройшов День інформування "Раби - це нація, котра не має Слова, тому й не зможе захистить себе".
Бібліотека імені В.Чкалова провела поетично-музичний концерт "Вертайся, рідна мово, піснею, у серце народу, у душу Вкраїни!"  за участю композитора і виконавця, оригінального майстра української пісні Ігора Якубовського та поета, науковця, доктора історичних наук, професора полоністики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ростислава Радишевського.

Немає коментарів:

Дописати коментар