Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 2 лютого 2017 р.

Крутянські хлопці - перші кіборги України

"Відома українська діячка Старицька-Черняхівська написала в столичній пресі, у своїй статті, пропам'ятні слова: «Для нас ця могила лишиться на віки полум'ям віри, вона дала нам незабутнє минуле. Це буде ДРУГА СВЯТА МОГИЛА НАД ДНІПРОМ. В хвилині одчаю, в хвилині занепаду, в хвилині знесилля будуть приходити до неї старі й малі, щоб відживитись тим святим вогнем ентузіазму, який палитиме тут і під камінним хрестом. Діти України, — це ваша могила, вона буде тим дзвоном, що взиває живих, не дасть вам спинитись, не дасть забути. Цей день стане днем усієї шкільної молоді України. Від року до року сюди будуть приходити, тут будуть молитися, тут будуть складати братську присягу ті, що матимуть переступити поріг життя. І коли життя зітре з пам'яті сучасника ці дорогі обличчя наших братів, коли прийдуть нові люди... вони пам'ятатимуть, що тут лежать ті, які віддали все, що мали, молодість, щастя й життя за волю України.
Будьте певні, дорогі, незабутні герої, — ваша смерть не згинула марно! Чуєте?! Вона живе і житиме довіку, вільна самостійна Україна!
Воістину герої Крутів будуть в сучасному й майбутньому тим великим прикладом, який ставитиметься українському юнакові за плугом, за станком, у школі й у війську: бути здібним до все-жертви без решти!
Вони будуть дороговказом для всіх у повненні своїх обов'язків супроти нації і держави, запалюючи все нові й нові лави борців до безкомпромісової боротьби за волю України, доказуючи, що:
Україні вічно бути!
Про Україну всім почути!
Що ми збудуєм на руїні
Нові твердині і святині!
Цей заповіт Крутів здійснять гідні нащадки Крутян!
Українська молодь може з гордістю і шанобливістю дивитися на приклад своїх попередників з 1918 року, не потребуючи шукати прикладів у старовинній чи середньовічній історії інших народів. Вона має безприкладний дороговказ з першого спротиву московсько-більшовицьким загарбникам, до сьогодні стоячи у проводі активного спротиву й боротьби з найжорстокішим агресором у світі: більшовицькою Москвою.
І молодь, гідна крутянських лицарів абсурду, переможе. А святі могили, без написів, імен і хрестів, світитимуть, як зорі, Україні й її молоді». (уривок із статті Є. Маланюка "Світять, як зорі, світять могили!")

"Крутянські хлопці - перші кібогри України" - загальносистемна естафета пам'яті за загиблими в бібліотеках Солом'янки. 
"Крути - наша слава, наша історія" - година памяті в бібліотеці міені О.Донченка.  
"Бій під Крутами - перемога духу" - інформаційна година та тематична виставка в бібліотеці імені О.Довженка
Бібліотека імені П.Вершигори підготувала виставку-реквієм "Понад Крутати пам'ять у сурми сурмить""Їхня кров і любов" - тематична виставка в бібліотеці "Солом'янська".
 
"Згадаємо славу Крутів" - літературно-патріотична година в бібліотеці імені І.Багряного
Напередодні річниці легендарного бою під Крутами до ЦРБ імені Ф.Достоєвського на зустріч із студентами завітав засновник гурту "Тінь Сонця", автор і виконавець власних пісень, громадський і політичний діяч, великий патріот України Сергій Василюк.

Немає коментарів:

Дописати коментар