Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 12 вересня 2019 р.

Письменницько-читацький марафон "Письменник кличе на урок"

Без бібліотек неможливо сьогодні уявити навчання й виховання розумних, успішних дітей. Саме з цією метою Бібліотеки Солом’янки провели письменницько-читацький марафон «Письменник кличе на урок», в рамках якого відбулись пізнавальні та корисні зустрічі з сучасними дитячими письменниками.

Бібліотека імені М. Реріха разом із письменником, автором-виконавцем власних пісень В’ячеславом КУПРІЄНКОМ організувала для маленьких пацієнтів НДСЛ «Охматдит» справжній День знань! Крім презентації книги «Мишасько і разгардіяш», відбулася прем’єра пісні В’ячеслава «Першоклашка».
В ЦРБ імені Ф. Достоєвського та бібліотеці № 15 маленькі читачі познайомились з дитячим письменником Олегом ЧАКЛУНОМ та його неймовірними персонажами, у кожному з яких дітки могли пізнати себе, адже в своїх книжках письменник відображає сучасне життя з його швидкоплинними змінами і технологіями.
 
У бібліотеці імені О. Новікова-Прибоя перший урок для школярів 2-го класу провела письменниця, володарка відзнаки за кращі інклюзивні оповідання в номінації Теrra інклюзія, за твір «Крило ангела», – Ганна КОНАЗЮК.
В бібліотеці №13 відбулись дві зустрічі школярів 3-х та 4-х класів із В’ячеславом КУПРІЄНКОМ, під час яких вони обмінялися подарунками: письменник подарував цікаві історії про «Мишаська і разгардіяш», а дітки, в рамках традиційної благочинної акції бібліотеки «Від серця до серця», передали листівки-трикутники з побажанням миру і швидкого повернення додому нашим захисникам, власноруч виготовлені дзвіночки та смаколики!
В бібліотеку імені І. Багряного завітала дитяча письменниця Євгенія ПІРОГ, яку всі знають як Казкарку Джинні, та познайомила другокласників із своєю новою книжкою – «Школяриковою абеткою».
В бібліотеку імені О. Донченка – відома дитяча письменниця Марія МОРОЗЕНКО. Крім знайомства з книгами, учні 3-го класу отримали від письменниці поради – «розвивати свої творчі здібності та більше читати книжок».
Юні читачі бібліотеки імені І.Світличного зустрілися з  талановитою дитячою письменницею, активним громадським діячем і просто чарівною жінкою Ларисою НІЦОЙ. Дуже цікаво, з елементами театралізації, пані Лариса ознайомила діток з персонажами своїх творів: Яриком-векалкою, незламними Мурашами, страшним Страховиськом та іншими.
В бібліотеці імені О.Пироговського відбулась зустріч із автором історичної поеми для дітей «Козацькі бувальщини», виконавцем авторських пісень про героїчне козацтво письменником Павлом БРАНИЦЬКИМ. Дітки залюбки взяли участь в інсценованому дійстві за казками Г.К. Андерсена.
 
Справжнє турне по бібліотеках Солом’янки сталося у Сашка ДЕРМАНСЬКОГО. Упродовж трьох днів найчитаніший дитячий письменник, автор книжок: «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Король буків, або таємниця Смарагдової книги», «Казки дракона Омелька» та серії книжок про Чудове Чудовисько побував у бібліотеці імені О. Пироговського, бібліотеці імені П. Вершигори, в ЦРБ імені Ф. Достоєвського, та у бібліотеці імені О. Донченка.
З не меншим захопленням сприйняли діти й інших письменників, які пишуть для діток. Так, незабутніми були зустрічі вихованців школи №12 з письменницею Тетяною ЧЕРЕП-ПЕРОГАНИЧ у бібліотеці імені О. Гончара та із Сергієм СКАРБНИКОМ у бібліотеці імені В. Кудряшова, книжка «Латушо» якого ‑ тепла і затишна історія про веселих героїв – мешканців чарівного лісу ‑ про дружбу, підтримку і пошук відповіді на важливе питання: хто ти є насправді.
До бібліотеки імені О. Довженка завітала київська поетеса Тетяна ЯРОВИЦИНА, яка провела чудову інтерактивну зуcтріч із вихованцями старших груп дитячого садочка № 383.
До бібліотеки мистецтв імені М. Бажана прийшла на зустріч дитяча письменниця Євгенія ПІРОГ. І був урок, але урок ‑ незвичайний. Бо не кожного дня його проводить чарівна казкарка Джинні. І з таким вчителем діти вивчили літери, згадали лісових звірів, співали і танцювали… і в результаті самі написали цілу велику книгу «Як діти вчили абетці лісових друзів».
Завершився щорічний бібліотечний проект «Письменник кличе на урок». Як висновок: спілкування з письменниками наживо не тільки додає бажання читати, а й виховує читацькі смаки і культуру сприйняття літератури в цілому.

Немає коментарів:

Дописати коментар