Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

суботу, 1 лютого 2020 р.

Бій під Крутами. Перші кіборги

"Ми навіки пам'ятатимемо ранкове небо.
Ми ніколи не забудемо всі наші мрії.
Пам'ятатимемо завше коханий погляд.
У навіки приклинатимемо кляті війни.
Відлітай, душе, неси спокуту.
Відлітай плаєм, пам'ятай Крути"
Віталій Калініченко

Історія знає багато жертв в ім’я ідеї, але аналогічної Крутам не було. А що, власне, сталося під Крутами? Хто були ті юні завзятці? Чи вірили вони у свої сили? Чого прагнули гімназисти і студенти, що не визнавали війни і смертної кари, засуджували будь­яке насильство, а тим більше вбивство? 
На ці та інші питання про 300 юнаків, які пішли проти 13 тисяч більшовиків, і полягли, давали відповіді в бібліотеках Солом'янки. 
Тематичну виставку "Крути: найбільше важить слово правди" підготувала бібліотека "Солом'янська".
Годину скорботи "Крути: і сум, і біль, і вічна слава" провела бібліотека імені О.Донченка.
«Передчасно зів’ялий цвіт» - лекція від наукового співробітника відділу історії Української революції (1917-1921 рр.) Інституту історії України НАН України, кандидата історичних наук Віталія Скальського в бібліотеці імені М.Реріха
Бібліотека імені І.Світличного підготувала виставку-історичний подіум "Мала історія... В ній стільки мужності і гіркоти", що складається із трьох рубрик: "Військова еліта Української революції 1918-1921 років", "Сонце Соборності" та "Згадаймо юність, що згоріла в Крутах" 
Тематичний перегляд літератури провела бібліотека імені О.Новікова-Прибоя. Захід, присвячений пам'яті героїв Крут, відбувся в бібліотеці №15. 
 
В бібліотеці імені О.Довженка відбуввся показ кінострічки "Крути 1918"– екшна 2019 року про мужність, свободу, патріотизм і любов до власного народу, котрий знімали за мемуарами командира бою під Крутами Оверка Гончаренка, який помер у США 1980 року.
"Під Крутами стояла Україна" - година вшанування в бібліотеці №11.

Немає коментарів:

Дописати коментар