Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 22 квітня 2020 р.

День Землі

Щороку 22 квітня у світі відзначають День Землі, який ознаменував початок сучасного екологічного руху в 1970 році. Цьогоріч відбудеться 50-й, ювілейний День Землі.
Історія цього свята розпочинаєтся в Америці, де у 1970 році був започаткований Щорічний тиждень землі (третій тиждень квітня). 22 квітня 1970 року 20 мільйонів американців вийшли на вулиці, в парки і аудиторії, протестуючи проти погіршення стану навколишнього середовища. Акція стала дуже популярною серед населеня, а її засновник, сенатор Гейлорд Нельсон, був удостоєний високої державної нагороди.
У 1990 році День Землі став міжнародним святом, а 90-і роки було проголошено «Десятьоліттям довкілля». До акції долучилися понад 120 країн, а більш ніж 40 країн об’єднали зусилля для збереження біологічного різноманіття.
У 2009 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, постановивши відзначати його 22 квітня. На данний час ця дата відзначаєтся у 193 країнах світу кожного року.
Відзначили День Землі і в бібліотеках Солом'янки.
Віртуальну книжкову виставку "Земля до свята чепуриться" підготувала бібліотека імені І.Багряного, "Всі ми пасажири одного корабля на ім'я Земля" - бібліотека імені О.Довженка. Відеоролик "Всесвітній день Землі" створила бібліотека №13. Бібліотека "Преображенська" запропонувала цікаві факти та книжки, які змусять кожного з нас переглянути свій світогляд та відношення до буденних речей. Інформування "Прапор Дня Землі" провела бібліотека імені О.Новікова-Прибоя. Віртуальну виставку "Живемо екологічно" підготувала бібліотека імені М.Реріха.
Напередодні цього важливого для людства свята бібліотека імені О.Довженка запропонувала всім бажаючим взяти участь у конкурсі «Живи планета» та висвітлити своє ставлення, свої відчуття до природи, навколишнього середовища у будь-який зручний спосіб. Після карантину всі учасники обов'язково отримають призи.
 
БСЧ імені М.Лермонтова презентувала виставку фотографій "Дивує цвітом навесні земля"
 
В бібліотеці №15 діти мали змогу поглибити свої знання про воду, її стани, властивості, про явища природи, пов’язані з водою. Вони усвідомили важливість води для всього живого на Землі, а також ознайомились із жанрами української народної творчості, прикметами, легендами, пов’язаними із водою; в ході заходу за допомогою різних цікавих завдань навчились на основі пошуково-дослідницької діяльності робити висновки.
 
Еко-нформацію "Очистимо Землю від бруду і скверни, посіємо скрізь доброти й квітів зерна!" опублікавала в своєму блогу бібліотека №11. Бібліотеарі надали практичні поради, як бути дружнім до довкілля. 
Цікаві факти про планету:
  • У Землі є свій прапор – це фото планети з космосу на синьому тлі
  • Найбільш витривалий організмна Землі – це тихоходи: у відкритому космосі може вижити 10 днів. Для порівняння людина без спецкостюма – лише 2 хвилини
  • Земна доба – це не звичні нам 24 години, а насправді 23 год., 56 хв. і 4 с. Її наукова назва – зоряна доба (це час обертання планети навколо її осі)
  • Кількість киснюна Землі з часом зменшується: динозаври свого часу жили при більшій кількості кисню. При нинішній “дозі” вони вижити не змогли б
  • У Землю кожного дня влучає 8,6 млн блискавок
Допис створено за матеріалами інтернет-видань

Немає коментарів:

Дописати коментар