Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 27 квітня 2020 р.

Весни обірване суцвіття

Весни обірване суцвіття,
Ядуче полум’я
І смерть…
Останній тиждень
Того квітня
І найстрашніший в світі
Герць
В. Колесніков

Напередодні 26 квітня 1986 року сонце сіло за обрій, як завжди, освітивши згасаючими променями ажурні вишки електромереж, дахи будинків міста Прип’ять та високо випростану в небо руку-трубу четвертого енергоблоку. Працівники станції, які тоді заступали на робочу зміну, мешканці атомного міста, уся Україна і світ не знали, що через кілька годин гряде планетарна катастрофа.
Вибух четвертого реактора на ЧАЕС міг би стати останнім днем для України, якби у вогнище палаючого ядерного кратера не кинулися прип’ятські пожежні і нічна зміна станції, жертвуючи собою, щоб скувати масштаби катастрофи. Через кілька годин їх, спалених радіацією, замінять інші. А потім лік тих, які замінятимуть, піде вже на тисячі. На десятки тисяч. Аж поки вони не вгамують шал катастрофи. I буде ім’я їм, не знане досі у світі – ліквідатори. I буде визнано, що мужність їх не мала прецеденту.
Суворий екзамен витримали всі: пожежники, транспортники, будівельники, медики, спеціальні частини хімзахисту, вертольотчики та інші підрозділи Міністерство оборони, Міністерства внутрішніх справ.
Чорнобиль… Тепер це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсмертя, це пам’ять, і це наш нестерпний біль.

Згадували про Чорнобильську катастрофу в 34-ту її річницю бібіотеки Солом'янки.
"Пісні про Чорнобиль" зібрала бібліотека №13. Також провела майстер-клас "Метелики над полум'ям".
Бібліотека імені І.Багряного провела інформування "Сторінки історії, що досі болить. Роковини Чорнобиля", створила відеопрезентацію книжкової виставки.
"Найпоширеніші міфи про Чорнобиль" та фотовиставку "Територія, яка вабить і відлякує" опублікувала в своєму блогу бібліотека імені І.Світличного.
Відеоролик "Чорнобиль...Біль і пам'ять вічні" як спогад про місто та будинок, в якому пройшло дитинство, створила Наталія Профатило, завідувачка бібліотеки імені Є.Гуцала. Переглянути його можна тут. Також бібліотека створила електронну презентацію книг, присячених Чорнобильській тематиці "Чорнбиль - трагедія, що залишилась в наших серцях".
БСЧ імені М.Лермонтова провела інформування "А біль через роки не минає", розповіла про диких красенях, які живуть в Чорнобильській зоні - конях Пржевальського.
Про гіркі наслідки від аварії на Чорнобильській АЕС, про хронологію подій розповіла бібліотека "Солом'янська".
"Чорнобиль: український рахунок мертвої зони" - тема інформування та віртуальна книжкова виставка БСЧ імені О.Гончара.
"Травневий вітер колихає цвіт, іще не знає про Чорнобиль світ..." - нагадала про Чорнобильську аварію бібліотека №11.
Катастрофа на ЧАЕС завдала Україні незагойної рани, з якою їй доведеться жити упродовж довгої історії. 
Хай стане світ міцнішим у стократ,
Хай над землею небо чисте буде,
Чорнобиль – попередження, набат,
Його уроків людство не забуде!

Немає коментарів:

Дописати коментар