Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 18 вересня 2014 р.

"Візьміть з грудей моїх серце і поховайте його в Україні..."

"Не одніми в мене творчості,
все інше одніми,
моя вкраїнська доле"

Олександр Довженко... Талановитий, харизматичний, натхненний, готовий у будь-яку мить до активної дії, до творчості. Художник і письменник, захоплений красою й гармонією у житті, вражаючий широтою думки. Вимогливий і невтомний режисер із залізною силою волі, фільми якого стали новим словом у світовій кінематографії, а кінострічка "Земля" увійшла до десятки найкращих фільмів усіх часів і народів...
10 вересня вся країна відзначала 150-річчя від дня народження великого сина України, який наприкінці свого життя опустившись на коліна в чужій стороні з молитвою до Бога, з невимовною вдячністю рідній Україні за щастя народитися, жити і творити, за хліб, мед і молоко, пісні й музику, за радощі й страждання, благав одного: "Коли я тут умру од печалі в тяжкій самотині - візьміть з грудей моїх серце і поховайте його в Україні, в українській землі"

"Поет світового кіно" - під такою назвою в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулася літературно-мистецька година. Присутні мали змогу побачити фільм "Обличчя української історії: Олександр Довженко", почути розповідьпрл творчість великого режисера, ознайомитись з літературою про генія світового кіно.
Стежками долі українського митця провели своїх користувачів бібліотекарі бібліотеки імені В.Чапаєва.
Виставку-портрет "Геній найщирішої проби" підготувала БСЧ імені М.Лермонтова.
Бібліотека імені О.Донченка провела літературну годину "Дивосвіт Олександра Довженка".
 
Бібліотека імені О.Новікова-Прибоя підготувала ювілейну виставку, яка розповідає про Довженка - полум'яного сина людства та про тріумф і трагедію Довженка - кіномитця.
Тематичну викладку "Довженко вічний тому, що неповторний" підготувала бібліотека №13.

1 коментар:

  1. Багатий, цікавий матеріал. Словами Максима Рильського: - “Довженко все життя поєднував у собі і художника - образотворця, і письменника і кінорежисера, і мислителя та громадського діяча.., творчу спадщину Довженка треба брати у всій її сукупності”. Попереднє покоління виховувалося на книгах уславленого митця Довженка, тому і дух суспільства був більш позитивний. Зараз тільки бібліотеки мають змогу звертати увагу молоді на прекрасні твори О.Довженка.

    ВідповістиВидалити