Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 23 вересня 2014 р.

Фронт у ворожому тилу

Партизанський рух в Україні виник і поширювався як глибоко народний. Самовіддана вірність Батьківщині, ненависть до ворога і сурова жага помсти перетворили мирних людей в легендарних героїв.
22 вересня, в День партизанської слави, з почуттям безмежної подяки і любові ми віддаємо данину поваги ветеранам антифашистського опру: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визвлителям рідної землі - всім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.
Історична година "За лінією фронту" відбулася в бібліотеці імені О.Пироговського. Історик О.В.Доманська та працівники бібліотеки розповіли присутнім на заході про історію партизанського руху в Україні, про те, як ця тема відображена в літературі; а також про Олександра Пироговського - Героя Радянського Союзу, одного з організаторів партійного підпілля в місті Києві, ім'я якого носить бібліотека.
 
Пам'ять... Вона нетлінна й вічна. Вона дивиться на нас зі старих фотографій, речей, які зберігають колишні партизани, і не дає потьмяніти жодній героїчній сторінці перемоги над фашизмом. Сьогодні про бойові подвиги партизанів ми можемо дізнатися тільки з кінофільмів, творів художньої літератури, з їхніх розповідей...  
В бібліотеці імені П.Вершигори, яка носить ім'я активного учасника партизанського руху в Україні, відбулася зустріч з ветераном Великої Вітчизняної війни В.А.Палехою, який в 15 років був зв'язківцем партизанського загону імені М.Калініна та разом з товаришами допомагав партизанському загону.

Володимир Андрійович презентував бібліотеці книгу Валерія Черкаса "Партизанський стратег" - фоторозповідь про Сидора Артемовича Ковпака - командира Путивльського партизанського загону, генерал-майора, заступником якого, а згодом і командиром загону, був Петро Вершигора.
 
Багаторічна плідна співпраця пов'язує старшого наукового співробітника Віталія Ніконова з бібліотекою імені В.Чкалова, в читальному залі якої науковець і винахідник створив чимало розвідок, які побачили світ у багатьох наукових та науково-популярних виданнях. Напередодні Дня партизанської слави в бібліотеці відбулася презентація унікального видання "Альбом партизанської слави українського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр." обсягом 1500 сторінок. В.Ніконов як волонтер працював над створенням цієї книги-пам'ятника та подарував бібліотеці власний примірник видання.
Пам'ять про війну, її сувора правда залишаться з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої ратної праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар Перемоги найдорожче - життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар