Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 17 березня 2015 р.

Чотири українці увійшли до списку номінантів на здобуття премії Angelus

Опубліковано список книг, номінованих на здобуття престижної літературної премії Angelus. До списку потрапили відразу чотири українські книжки: "Комашина тарзанка" львів'янки Наталки Сняданко, "Роман про батьківщину" Дзвінки Матіяш, "Книга забуття" Василя Слапчука та "Месопотамія" Сергія Жадана.
Переможець буде оголошений на урочистій церемонії 17 жовтня. Ця премія вручається у Польщі письменникам з Центральної таСхідної Європи.

Наталка Сняданко (народилася в 1973 році) - журналіст, авторка
кількох прозових книг, у тому числі "Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки" та "Чебрець в молоці", що вийшли у видавництві "Фоліо". Її прозу перекладають у Польщі, Росії, Білорусії, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Іспанії.
"Комашина тарзанка" - нова книга Н.Сняданко.
Коли подружня пара, яка переживає напружений період стосунків, вирішує зупинитися на ночівлю у розташованому посеред густого лісу готелі, вона ще не знає, наскільки сильно зміниться її життя. Стосунки між двома людьми часто схожі на тонку тарзанку, натягнуту між двома берегами стрімкого потічка, впасти з якої настільки ж нескладно, як і дістатися з кінця в кінець...


Дзвінка Матіяш (народилася 1978 року) - письменниця, перекладачка.
Відома як авторка романів "Реквієм для листопаду" та "Роман про батьківщину". Перекладає з англійської, польської та білоруської мов. Упорядник та одна з авторок книги казок та віршів "Зросла собі квітка", присвяченої пам'яті Романа Єненка. Її письмо продовжує монологічну традицію наративу, що тягнеться в українській літературі від Іздрика і Прохаська, тільки у неї воно ще густіше й більш насично - можливо, це наступний крок в озвитку жанру, і вже безперечно їй належить звання одного з найкращих українських стилістів. Її письму притаманний католицький містицизм, аскетична чутливість, а її внутрішні монологи раз-по-раз набувають рис молитовної піднесеності.
У другій книжці Дзвінки Матіяш "Роман про батьківщину" - історії різних жінок, що живуть і жили в різних десятиліттях минулого століття, почуті й переказані автором.

Василь Слапчук (народився в 1961 році) - поет, прозаїк,
літературний критик. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2004), заслужений діяч мистецтв України (2001).
Василь Слапчук - письменник для розумного читача, читача з філологічною культурою. Для того, хто може насолоджуватися пастельним, стилістично вигадливим словом. Хто відкритий для оригінальної авторської філософії. Слапчук - один із тих небагатьох, хто творить авторитет сучасної української літератури.
"В новому романі В.Слапчука "Книга забуття", написаному про афганську війну (на її матеріалі й вланому досвіді автора, учасника тих подій), порушено, з одного боку, традиційну, а з другого - надзвичайно актуальну й водночас болючу художньо-філософську проблематику: людина, людство і війна, її трагічні - в сутності своїй - руйнівні наслідки, що відбиваються на всіх рівнях життя, в тому числі на на фізичному, психологічному і духовному. Афганська війна, яку вів Радянський Союз під міфічним гаслом інтернаціонального обов'язку, для тих, хто був на ній і вцілів, залишається нескінченною. Вона як незагоєна рана ятрить душу і думку. Ось чомув романі зіткнулися два типи мислення - мислення війною та мислення миром. І саме цим роман - зі свідомості та волі свого автора - входить, з одного боку, у широкий контекст творів про Першу світову війну, з їхнім антивоєнним пафосом, творів, де йдеться про втрачене покоління". (М.Кириленко)

Сергій Жадан (народився в 1974 році)- письменник, поет, прекладач,
громадський активіст. Автор романів, "Депеш Мод", "Ворошиловград", "Месопотамія", поетичних збірок "Цитатник", "Ефіопія" та інших. Літературні твори Сергія ЖАдана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з навідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України (з 2000 року - віце-президент Асоціації українських письменників), учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.
"Месопотамія" за змістовним наповненям - це дев'ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень. Цсі тексти цієї книги - про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім - у вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор - тут є все, що так приваблює у творах Сергія Жадана. Історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питанням любові і смерті. Житя міста, що лежить поміж рік, біографії персонажів, які б'ються за своє право бути почутими й збагнутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей. Освідчення і зради, втечі і повернення, ніжність і жорстокість.

Джерело: Zaxid.netGazeta Wyborcza

Читайте також:
Павол Ранков - лауреат премії "Ангелус" 2014 року
Два українських письменники потрапили у шорт-лист міжнародної літературної премії 
Оксана Забужко стала лауреатом літературної премії "Ангелус"

Немає коментарів:

Дописати коментар