Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Український рух опору в Другій світовій війні

30 жовтня 2001 року з метою увічнення всенародної боротьби та вшанування подвигу партизанів і підпільників Президентом України було встановлене щорічне державне свято - День партизанської слави, яке відзначається 22 вересня.
Це свято є найдорожчим для всіх добровільних учасників підпільно-партизанського руху в Україні в роки війни, воно яскраво відбиває і навіки утверджує непохитну волю, відважність кожного, хто в тилу ворога самовіддано захищав Батьківщину.
Вражають підтверджені архівними документами цифри втрат, завданих ворогу народними месниками під час окупації України: вбито понад 465 тисяч солдатів і офіцерів, пущено під укіс 5019 ешелонів, підірвано 1566 танків і бронемашин, 13535 автомобілів, виведено з ладу 820 гармат і мінометів, збито і знищено на землі 211 літаків, потоплено 105 пароплавів, барж і катерів, підірвано 607 залізничних та 1589 шосейних мостів, близько 2,6 тисяч промислово-виробничих об'єктів, розгромлено 411 гарнізонів, 56 штабів військових формувань.
Від рук фашистських катів загинуло близько 80 тисяч підпільників. Не повернулись до своїх родин, до мирної праці більше 100 тисяч партизанів. Розстріляно, повішено, спалено і закопано в землю живими сотні тисяч громадян України, які допомагали партизанам і підпільникам.
250 населених пунктів України було спалено повністю або частково разом з жителями за участь у партизанському русі або надання допомоги партизанам.
Підпільно-партизанська діяльність в тилу ворога - це була тяжка, небезпечна робота, кожен, хто свідомо обирав цей шлях, вже робив великий подвиг у своїму житті.

"Український рух опору в Другій світовій війні" - уроки історії в бібліотеках Солом'янки. 
"Незламні і нескорені" - історичний хронограф (БСЧ імені О.Гончара)
"Народні месники: міфи і реальність" - урок історії в ЦРБ імені Ф.Достоєвського. Про війну, її сувору правду розповів читачам заступник голови Ради ветеранів Солом'янського району, автор військово-історичних документальних творів Михайло Михайлович Корольов.  
"Юність, обпалена війною" - зустріч-спогад з ветераном Другої світової війни В.Палехою в бібліотеці імені П.Вершигори 
"Уклін бійціям невидимого фронту" - тематична викладка (бібліотека імені О.Новікова-Прибоя

Немає коментарів:

Дописати коментар