Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

Легенда про бібліотекаря

Було у батька три сини. Перед смерю він подарував кожному по книзі і звелів розпорядитися подарунком як хто захоче і, розпорядившишь, посадити на могилі батька по жолудю.
Поховали батька. Як він сказав, так і зробили. Старший син продав свою книгу і купив щось потрібне для господарства. Середній проставив на видне місце, як пам'ять про батька. А молодший взяв свою книгу і пішов до людей. Куди б він не заходив, в кожній хаті давав почитати батькову книгу або читав і розповідав сам. І люди були дуже вдячні юнакові, годували його, давали притулок на ніч. А коли бували у його селі, то обов'язково відвідували могилу його батька і дякували за хорошого сина, який за допомогою розумної книги подарував їм багато розумних думок і зробив добрішими їхні серця.
Пройшов час. Жолудь старшого сина згнив і пропав, середнього сина - дав кволий росток, який пожовтів і засох. А з жолудя молодшого сина почав рости молодий дубок, який перегнав берізки і сосни, пішов угору, розкинув назустріч небу і хмарам свої могутні гілки.
Багато весен і зим спливло по річці часу. Люди забули імена синів того батька. Але мудре насіння знань з мудрої батьківської книги дало міцні ростки. Ті знання передавалися з покоління в покоління, збагачувалися новими. Давно змінилося одне покоління іншим і тілько вічнозеленим залишається той дуб.
Така легенда - легенда про юнака-бібліотекаря, який приніс людям знання. Його страва стала безсмертною.

четвер, 29 вересня 2016 р.

БібліоСтрітФест

Ми сучасні! Ми креативні! Ми веселі! Ми ламаємо всі стереотипи! Ми - БІБЛІОТЕКАРІ!

Грушевський: громадське і приватне...

Михайло Грушевський - ураїнський історик, громадський та політичний діяч, Голова Центральної Ради Української Народної Республіки (1917-1918), член Історичного товариства імені Нестора-Літописця, дійсний член Чеської АН (1914), почесний член Київського товариства старожитностей і мистецтв (1917), член-кореспондент ВУАН (1923) та АН СРСР (1929), багаторічний голова Наукового Товариства імені Тараса Шевченка у Львові (1897-1913), завідувач кафедри історії Львівського університету (1894-1914). 
Михайло Грушевський - це вчений світового рівня, творча спадщина якого близько двох тисяч праць з історії, історіографії, соціології, літератури, етнографії, археоогії, фольклору. Він показав, що еволюція людства, попри всі складнощі, має тенденцію до встановлення справедливого демократичного ладу. Влада в державі має належати особам, обраним народом на демократичних засадах, працювати для народу, спиратися на волю його більшості. 
Очоливши Центральну Раду, він був глибоко переконаний, що нова українська державність має базуватися на принципах демократії і закону. Своєю працею М.Грушевський закладав міцні підвалини української державності. 
"Грушевський: громадське і приватне..." - декада історії до 150-річчя від дня народження Михайла Сергійовича Грушеського в бібліотеках Солом'янки. 
До цієї дати бібліотека імені П.Вершигори оформила книжкову виставку "Історична спадщина Михайла Грушевського". Для своїх віддалених користувачів БСЧ імені М.Лермонтова підготувала флеш-повідомлення "Постать!"
В ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулася зустріч студентської молоді з автором військово-історичних документальних творів, ветераном ЗС України, підполковником у відставці Михайлом Корольовим "Михайло Грушевський - історик і будівничий нації". Проаналізувавши багатий історичний матеріал, М.Корольов розповів читачам про маловідомі факти із життя великого українця, який жив і творив заради нашої держави. 
"Творець історії і літописець" - книжкова виставка в бібліотеці імені В.Чапаєва
"М.Грушевський - будівничий нації" - політологічна студія в  БСЧ імені О.Гончара
"Обличчя України. Михайло Грушевський" - книжково-ілюстративна виставка-портрет в бібліотеці імені В.Чкалова  
Бібліотека імені І.Багряного оформила виставку-портрет "Михайло Грушевський - дослідник і творець української історії"

Притча про книгу

Вмираючи, Вчитель покликав свого найкращого учня і дістав з-під подушки книгу. Кожному учневі була цікава ця книга, оскільки нікому і ніколи не дозволялося заглядати в неї. Іноді ночами учні підглядали в замкову щілину, як вчитель читає її.
Учитель завжди закривав свою кімнату і нікому не дозволяв заходити до неї. Отже, ніхто не знав, що ж написано в цій книзі. 
Учитель сказав учню:
- Бережи цю книгу. У ній є все, чого я вчив. Бережи її. Книга перейшла мені від мого Учителя. А я передаю її тобі у спадщину.
Учень взяв книгу і кинув її у вогонь.
Всі були вражені. Але Учитель поклав руку на голову учня і благословив його.
Він сказав: "Ти зрозумів. Якби ти зберіг книгу, ти зовсім не був би моїм учнем. Насправдя книга була порожньою. І ти зробив правильно. Ти зрозумів моє вчення: ніхто не повинен слідувати ні за ким. Кожен повинен йти своїм власним шляхом".

вівторок, 27 вересня 2016 р.

Цікавинки про книгу та бібліотеку


  • Бібліоклептоманом називають людину, що краде книги. Один з найвідоміших бібліоклептоманів - Стівен Блумберг, який викрав більш ніж 23000 рідкісних книг з 268 бібліотек. Щоб зібрати колекцію, яка оцінюється приблизно у 20 мільйонів доларів, Блумберг вдавався до найрізноманітніших засобів: інколи він потрапляв до бібліотеки через вентиляційну систему і навіть шахту ліфта.
  • Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Битанському музеї, в Лондоні. Атлас має у висоту більше одного метра і важить 320 колограмів.
  • Микола Культяпов з Нижнього Новгорода написав повість "Ольгин Остров", всі слова якої починаються на літеру "О". А її у повісті цілих 17 тисяч! !ого новий роман "Похождения пехотинца Павла Петрова" складається уже із 86 тисяч слів на літеру "П". Ця праця претендує на те, щоб потрапити до книги рекордів Гіннеса.  

Притча про вічний пошук та його наслідки

Колись існувала величезна бібліотека. В ній були зібрані всі знання і таємниці світу. Але одного разу бібліотека згоріла. Разом із нею згоріли всі знання, які були зібрані мільйонами людей по всьому світу за довгий-довгий час.
Випадково вцілів лише один рукопис, який містив у собі один із головних секретів світобудови. Багато років цей рукопис перекладали з місця на місце, навіть не відкриваючи. Потім він потрапив до старого книжкового магазину, де пролежав запиленим ще з десяток років.
Новий господар крамниці вирішив навести лад і позбутися непотрібного мотлоху. Так рукопис потрапив до сміттєвого баку, де його знайшов жебрак.
Вперше за багато років рукописом зацікавилися. Але перш ніж спалити його, жебрак прочитав що там написано.
А рукопис свідчив наступне: "У того, хто зможе на березі моря знайти гарячий камінь, збудеться будь-яке бажання". Оскільки жебраку втрачати було нічого, він пішов до моря. Він ходив берегом, брав у руки камінь за камнем, але всі вони були однаково холодні... І жебрак кидав їх у море. Проходили дні, тижні, місяці, роки...
І ось одного разу трапилася неймовірна річ - його рука торкнулася гарячого каменю.
Жебрак підняв його і... за звичкою викинув у море.

понеділок, 26 вересня 2016 р.

У ПОЛОНі

Сьогодні ми були в ПОЛОНі. ПОЛОНі почуттів, емоцій, думок... В ПОЛОНІ якісної сучасної української літератури та кіно. 
В ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулась презентація гіперреалістичної повісті київської письменниці та сценаристки Марії Сидорчук "Полон". 
"Полон" - це історія про пересічну цивільну людину - зі зброєю та без. В умовах, коли катасрофа стає буденною річчю. Про вічне в цій буденності. І про те, що війна нікому нічого не "спише": ні тому, хто вірив, що Бога немає й усе дозволено, ні тому, хто вірив, що Він є, але можна покаятися біля краденого образу й Він усе простить. 
Повість написана за мотивами української кінодрами Captum (Полон), яку 2015-го було представлено на міжнародних кінофестивалях, а на початку 2016-го показано в українському кінопрокаті".
Презентація відбулась за участі автора повісті МАРІЇ СИДОРЧУК, видавця книги КСЕНІЇ МАЦКЕВИЧ, продюсера проекту і одного з акторів фільму АНТОНА СЛАДКЕВИЧА та виконавця однієї з провідних ролей фільму Captum (Полон) ОСТАПА СТУПКИ.

пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Український рух опору в Другій світовій війні

30 жовтня 2001 року з метою увічнення всенародної боротьби та вшанування подвигу партизанів і підпільників Президентом України було встановлене щорічне державне свято - День партизанської слави, яке відзначається 22 вересня.
Це свято є найдорожчим для всіх добровільних учасників підпільно-партизанського руху в Україні в роки війни, воно яскраво відбиває і навіки утверджує непохитну волю, відважність кожного, хто в тилу ворога самовіддано захищав Батьківщину.
Вражають підтверджені архівними документами цифри втрат, завданих ворогу народними месниками під час окупації України: вбито понад 465 тисяч солдатів і офіцерів, пущено під укіс 5019 ешелонів, підірвано 1566 танків і бронемашин, 13535 автомобілів, виведено з ладу 820 гармат і мінометів, збито і знищено на землі 211 літаків, потоплено 105 пароплавів, барж і катерів, підірвано 607 залізничних та 1589 шосейних мостів, близько 2,6 тисяч промислово-виробничих об'єктів, розгромлено 411 гарнізонів, 56 штабів військових формувань.
Від рук фашистських катів загинуло близько 80 тисяч підпільників. Не повернулись до своїх родин, до мирної праці більше 100 тисяч партизанів. Розстріляно, повішено, спалено і закопано в землю живими сотні тисяч громадян України, які допомагали партизанам і підпільникам.
250 населених пунктів України було спалено повністю або частково разом з жителями за участь у партизанському русі або надання допомоги партизанам.
Підпільно-партизанська діяльність в тилу ворога - це була тяжка, небезпечна робота, кожен, хто свідомо обирав цей шлях, вже робив великий подвиг у своїму житті.

"Український рух опору в Другій світовій війні" - уроки історії в бібліотеках Солом'янки. 
"Незламні і нескорені" - історичний хронограф (БСЧ імені О.Гончара)
"Народні месники: міфи і реальність" - урок історії в ЦРБ імені Ф.Достоєвського. Про війну, її сувору правду розповів читачам заступник голови Ради ветеранів Солом'янського району, автор військово-історичних документальних творів Михайло Михайлович Корольов.  
"Юність, обпалена війною" - зустріч-спогад з ветераном Другої світової війни В.Палехою в бібліотеці імені П.Вершигори 
"Уклін бійціям невидимого фронту" - тематична викладка (бібліотека імені О.Новікова-Прибоя

середу, 21 вересня 2016 р.

Автор + книга + бібліотека = любов до читання

Сьогодні під час спільного засідання Творчого об'днання дитячих письменників КО НСПУ та бібліотекарів Солом'янки ми говорили про любов до читання, про те, як його зберегти та примножити.

З головою ТО дитячих письменників Марією Морозенко обговорювали спільні проекти та шукали точки дотику для ефективної співпраці.
Оксана Кротюк, літературний редактор журналу "Малятко" ширше анонсувала це чудове періодичне видання.
Про якісні впливи на закупівлю книг говорили із заступником директора Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Ольгою Романюк.
Проект "КЛЮЧ" (Краща літеартура юним читачам), присвячений дитячій літературі України, представила автор-координатор ресурсу, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ, кандидат історичних наук, дослідниця дятячої літератури Наталя Марченко.
Активну участь в розмові також взяли Наталка Поклад, Тамара Альохіна, молоді літератори  - вихованці гімназії №39 Настя Алєксєєва та Ілля Харламов
Говорили багато, серйозно, продуктивно. Обмінялися своїми думками та бажаннями, баченням подальшої співпраці. Тепер будемо втілювати їх в життя. 

Ми за волю. Ми за мир!

Боже Святий, Отче Вседержителю, Сине Єдинородний і Душе Святий, що все у Твоїй владі тримаєш і про все піклуєшся премудрим Твоїм Промислом, молимося Тобі за Богом бережену державу нашу Україну, боголюбивий народ, владу і військо її. Даруй їм, Господи, глибокий і невід'ємний мир, поклади їм на серце добре про Церкву Твою та про всіх людей Твоїх, щоб і ми в тиші і чистоті проводили життя наше у всякому благочесті і чеснотах.
Позбав, Господи, державу нашу від голоду, мору, землетрусу, потопу, вогню, меча, нашестя іноплеменних і розбрату. Родини в мирі і любові збережи, дітей виховай, молодь навчи, старість підтримай, подорожуючим сподорожуй, вбогих захисти, недужих зціли, тих, що за гратами, згадай, розпорошених збери, спокушених наверни і з'єднай зі Святою Твоєю соборною і апостольською Церквою. Бо Твоє є Царство і сила і слава Отця і Сина і Святого Духа і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь. 

"Ми за волю. Ми за мир!" - загальносистемний день Миру в бібліотеках Солом'янки.

вівторок, 6 вересня 2016 р.

Письменник кличе на урок!

Бібліотечно-письменницький початок нового навчального року для школярів Солом'янки!
В'ЯЧЕСЛАВ КУПРІЄНКО в бібліотеці імені М.Бажана
АННА БАГРЯНА в бібліотеці імені М.Реріха 
САШКО ДЕРМАНСЬКИЙ в бібліотеці імені В.Чкалова 
МАРІЯ МОРОЗЕНКО в бібліотеці імені М.Бажана 
ТЕТЯНА ЧЕРЕП-ПЕРОГАНИЧ в ЦРБ імені Ф.Достоєвського 
НАТАЛКА ПОКЛАД в бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя