Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

неділю, 21 травня 2017 р.

Замордовані покоління

Тоді ми йшли по таборах...
Одних замучили катюги, 
Зломились інші від наруги
І в забутті скінчили шлях...
Микола Цівірко
День пам'яті жертв політичних репресій - це пам'ять про убитих і закатованих українців - жертв політичного терору радянської влади. В жорна безжальної репресивної машини потрапили сотні тисяч людей...
Фізичне знищення співгромадян, світогляд яких відрізнявся від комуністичного, розпочалося відразу після жовтневого перевороту 1917 року. Воно зачепило середовища видатних діячів і певні категорії населення та періодично сягало своїх піків. Начуваних масштабів масові репресії набули після штучного голодомору 1932-1933 років.
"Велика чиста" 1937-1938 років охопила весь Радянський Союз і була спрямована на знищення реальних та уявних ворогів Сталіна, вселення в усі верстви населення страху та почуття незахищеності, рабської залежності та покори "великому вождеві". Смертний вирок ставав звичайним явищем і не підлягав апеляції. У кращому разі, на "ворогів народу" чекав тривалий термін ув'язнення в сибірських концтаборах.
Головним наслідком масових репресій було фізичне винищенняактивної та інтелектуальної частини нації та моральне розтління тих, кого терор не торкнувся. 
"Замордовані покоління" - День пам'яті жертв політичних репресій в бібліотеках Солом'янки.
Годину пам'яті "Вони були як голос України..." провела бібліотека імені О.Донченка.
"Василь Стус. Свіча у мороці тоталітаризму" - про непохитну і незламну постать Василя Стуса розповідали в бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя
Цикл інформаційних повідомлень "Знищені за Слово" опублікувала бібліотека імені І.Багряного
  

Немає коментарів:

Дописати коментар