Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 8 січня 2018 р.

Засновано літературну премію імені Івана Корсака

На пошанування пам'яті Івана Корсака, а також з метою піднесення в Україні популярності творів історичної тематики й заохочення авторів тих творів, які стали яскравими художніми здобутками, родина Івана Корсака та видавництво "Ярославів Вал" заснували Літературну премію імені Івана Корсака.
Премія заснована для відзначення найкращого українськомовного історичного роману чи повісті, присвячених винятково історії України. Твір повинен бути написаний на високому художньому рівні і мати позитивні відгуки в пресі й добрий читацький розголос, а також має бути опублікований в періодиці не пізніше, ніж за три роки до подачі його на конкурс для здобуття премії. До конкурсу на здобуття премії не приймаються твори, відзначені іншими преміями, а також рукописи чи електронні варіанти текстів.
Висувати твори на здобуття премії можуть обласні відділення та Національна спілка письменників, а також ВУТ "Просвіта". Право номінувати твори на здобуття премії мають також члени журі. Висунення творів на здобуття премії оголошується в ЗМІ з 1 червня і завершується 25 серпня. Члени журі не можуть номінуватися на здобуття премії. Премію вручатимуть щорічно до дня народження письменника 15 вересня в Національному музеї літератури України за участі літературної громадськості та ЗМІ. Леуреат одержує диплом, медаль, а також грошову винагороду в сумі 50000 гривень.
Журі літературної премії імені Івана Корсака очолив відомий літературознавець і директор видавництва "Ярославів Вал" Михайло Слабошпицький, його заступником став прозаїк і головний редактор часопису "Кур'єр Кривбасу" Григорій Гусейнов.  
(Із повідомлення прес-служби видавництва "Ярославів Вал")

Іван Корсак (15 вересня 1946 року - 7 грудня 2017 року) - український письменник і журналіст, Почесний громадянин Луцька. В 2011-2014 роках - член Ради Національної спілки письменників України, член редколегії газети "Літературна Україна". 
Іван Корсак лауреат премії імені В'ячеслава Чорновола, премії імені Агатангела Кримського, Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя, Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, Міжнародної премії імені Д.Нитченка, премії "Світ волинської книги", Літературно-мистецької премії імені П.Куліша, Всеукраїнської літературної премії імені Зореслава, премії "Найкраща книга України" за 2015 рік, Міжнародної літературно-мистецької премії "Світ Пограниччя" та Міжнародної літературної премії імені Веніаміна Блаженного.
Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, орденом Архистратига Михаїла, двома орденами Юрія Переможця, медаллю Івана Мазепи, медаллю Олександра Довженка, орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого, орденом Кирила й Мефодія та медаллю Генріха Бьолля. Заслужений журналіст України.    
Книга Івана Корсака "Імена твої, Україно" посідає особливе місце в літературному потоці. Тут вперше подано художні оповіді про ряд визначних українців, незнаних і не пошанованих в Україні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар