Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середа, 16 жовтня 2024 р.

Арттерапія в бібліотеці

Арттерапія — це вид психотерапії та психологічної корекції, оснований на мистецтві та творчості. Арт-терапія допомагає зняти психічну напругу і стрес, подолати тривожність і страхи, агресію та імпульсивність, а також гармонізувати внутрішній стан людини в різних вікових періодах.

Арттерапія в бібліотеці — це інноваційний підхід, що поєднує мистецтво та терапію в просторі бібліотеки. Цей метод дозволяє учасникам виразити свої емоції, досліджувати внутрішній світ через творчість і водночас насолоджуватися доступом до знань та ресурсів бібліотеки.

Ось кілька ключових аспектів арттерапії в бібліотеці:
  1. Творчий простір. Бібліотеки мають зони, де організовують майстер-класи з малювання, ліплення або інших видів творчої діяльності. Це безпечне середовище, де люди можуть виражати свої почуття через мистецтво.
  2. Психологічна підтримка. Через творчі процеси учасники заходів краще розуміють свої емоції, переживають стресові ситуації або внутрішні конфлікти. 
  3. Доступ до ресурсів - можливість отримати додаткову інформацію, літературу та натхнення для розвитку творчого потенціалу; ознайомлення з книгами на тему мистецтва, психології та особистісного зростання.
  4. Інклюзивність. Бібліотеки є відкритими для всіх верств населення, що робить арттерапію доступною для різних вікових груп, зокрема дітей, підлітків, дорослих та людей похилого віку.
  5. Групова взаємодія, яка сприяє соціальній взаємодії, формуванню нових соціальних зв’язків, зниженню рівня тривоги та ізоляції. Це особливо корисно для людей, які шукають підтримки у складних життєвих ситуаціях.
До прикладу, 
  • арттерапевтичні заняття у бібліотеці "Солом'янська", на яких учасники, розмальовуючи мандали, виражають свої емоції або просто експериментують з кольорами.
  • цикл культурологічних заходів, творчих годин, майстер-класів із ліплення з глини для дітей як засіб боротьби зі страхами та зняття стресу за участі художників і скульпторів Кия Данилейка, Софії Вуйчак та Мирослави Стригіної в бібліотеці для дітей імені В.Нестайка.
 
  • заходи на підтримку та підвищення рівня обізнаності щодо ментального здоров’я, навичок самодопомоги та способів підтримки психоемоційного стану від психологів Всеукраїнської Арттерапевтичної організації в бібліотеці з питань мистецтва імені М.Бажана

Немає коментарів:

Дописати коментар