Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Web-квест

Результати загальносистемного творчого конкурсу 
на створення веб-квесту

Конкурс проведено в рамках загальносистемної бібліотечної програми промоції та популяризації читання в умовах глобальних соціально-культурних змін та тотальної діджиталізації «Час читати» відповідно до Плану роботи бібліотек ЦБС Солом’янського району м. Києва на 2024 рік.
Організатором Конкурсу є адміністрація ЦБС Солом’янського району м. Києва.

Квест – це завдання з певним сюжетом, виконане у форматі навчальної гри, для вирішення якого необхідно шукати підказки та відповіді, розв’язувати ребуси, головоломки тощо.

Критерії оцінювання: складність завдань; чіткість, точність та цікавість описів задач; пізнавальна цінність; різноманітність і оригінальність ресурсів; естетичне оформлення; творчих характер і оригінальність замислу.

Веб-квест “Чим багата українська хата”
Посилання на веб-квест: https://vseosvita.ua/webquest/start/veorc721
Бібліотека ім. М. Реріха
Автор - Чернова Світлана
Запрошуємо до захопливого світу українських традицій та побуту. Пропонуємо зануритися у побут української хати, де кожен предмет зберігає свою історію та магію. Багато речей хатнього начиння не тільки прикрашали оселю, але й оберігали її від злих сил. Головна мета та завдання нашого квесту дізнатися більше про те, як жили наші предки, як був облаштований їх побут, як вони працювали, відпочивали та відзначали свята.
Для того, щоб пройти квест до кінця, вам потрібно знайти одну особливу деталь в хаті — оберіг, що завжди розміщують над входом у світлицю. Цей предмет має сакральне значення, він символізує захист, удачу і процвітання, фінансове благополуччя.
Етнографія - важлива наука, яка допомагає дізнатися про витоки української культури та звичаї нашого народу.
Для створення веб-квесту були використана література з фонду нашої бібліотеки:
  • Галина Лозко "Українське народознавство"
  • "Українська минувшина" ілюстрований етнографічний довідник
  • Хведір Вовк "Студії з української етнографії та антропології"
  • Словник символів культури України
  • "Українська родина" (родинний і громадський побут)
«Дитячі спогади Довженка»
Посилання на веб-квест: https://vseosvita.ua/webquest/start/s/28525/4096373-e6a60780
Бібліотека імені Михайла Слабошпицького
Автори: Предченко Катерина Миколаївна, Цимбал Ірина Леонідівна
Вебквест присвячений відгадуванню персонажа одного з найвідоміших і найпопулярніших творів Олександра Довженка.
«Зачарована Десна» - унікальний автобіографічний твір про «босоноге дитинство», який став опорою для власного духу автора, так і духу свого народу.
Сюжет був задуманий ще у 1942 році, коли Україна палала у вогні війни. В 2024 році виповнилося 70 років цій кіноповісті.
Ліричний, наповнений любов’ю і яскравими описами рідної природи, твір перегукується з сучасними відчуттями тих, хто боронить нашу землю сьогодні. Душа малого Сашка була відкрита прекрасному, гармонійному світу. Сприймаючи цей твір крізь призму сьогодення, ми, як і Довженко щиро віримо, що весняна повінь знесе весь бруд і всю нечисть з української землі.

«Українське народознавство»
Посилання на веб-квест: https://learningapps.org/display?v=p4fcjkuyn24
Автор - колектив бібліотеки для дорослих №13
Керуючись метою, завданням та вимогами положення про конкурс, актуальністю знань про народознавство, рідний край та маючи створену у бібліотеці етнокімнату-музей предметів побуту української народної старовини «Хата під стріхою», колектив бібліотеки взяв саме цю пізнавальну тему за основу конкурсної роботи.
Грунтуючись на народознавстві, ми прагнули розширити та розвинути інтерес до історії українського народу, народної символіки, виховати зацікавлення і повагу до національних традицій, любов до праці на рідній землі, ознайомити з життям наших пращурів і поглибити знання учасників квесту в області ремесел українського народу і його національного побуту (посуду, одягу, предметів інтер’єру і вжитку та їх призначення).
Наш веб-квест створений з використанням програми «LearningApps.org».
Веб-квест має 5 тематичних різнопланових завдань:
  • Еволюція предметів побуту української народної старовини або процес їх розвитку
  • «Український тандем» (парочки)
  • Стрічки українського віночка (значення кольорів)
  • Призначення предметів побуту сивої давнини (відповідність пазлів)
  • Український орнамент (що означає?)
Щоб відповісти на запитання квесту, пройти легко без зупину всі його лабіринти, потрібно мати глибокі знання з народознавства, відповідально зануритись у праці та літературу, що спонукає і залучає до тематичного читання.
Пройшовши щаблі задач, отримавши 5 символів після кожного завдання, учасник отримує ключ веб-квесту, поповнення знань, задоволення від результату і лаври переможця.

Веб-квест "Шерлок Холмс: Собака Баскервілів"
Бібліотека для дітей імені Всеволода Нестайка
Автор: Кутибаєва Гульнара Єркінбаївна
Веб-квест "Шерлок Холмс: Собака Баскервілів" запрошує учасників поринути у захоплюючий світ класичного детектива, створеного Артуром Конан-Дойлом. У цій інтерактивній пригоді гравці стануть частиною розслідування, в центрі якого знаходиться загадкова смерть сера Чарльза Баскервіля і легенда про міфічного собаку, який охороняє родові землі.
Твори Конан-Дойла залишаються популярними протягом більш ніж століття, залучаючи нове покоління читачів та глядачів. Сюжетний контекст добре знайомий багатьом та викликає інтерес своєю таємничістю.

Вебквест "Вкрадена книга"
Бібліотека для дітей імені Івана Багряного 
Автор - Гаращенко Марія Ігорівна
Вебквест "Викрадена книга" є сучасною інтерактивною формою залучення дітей до читання та знайомства з літературою жанру фантастика. Актуальність цієї теми полягає в тому, що фантастика як жанр відкриває дітям нові світи, розвиває їхню уяву та критичне мислення, дозволяє досліджувати питання науки, технологій, моралі та людської природи. Інтерактивні завдання вебквесту стимулюють дітей до активного читання, пошуку інформації, розвитку логічного мислення та співпраці з іншими учасниками. Завершення квесту – відкриття сейфа з книгою-ювіляром – додає елемент гри та мотивації до читання, сприяючи розвитку бібліотечної культури серед молоді.

"Українська література"
Бібліотека імені Є.Гуцала
Заборонена, репресована, розстріляна… Але незламна. Українська література зазнавала переслідувань увесь час свого існування. Та попри це вона не лише вижила, а й розквітла, даруючи читачам неймовірних авторів.
Нині українська література продовжує розвиватися, набуває нових форм та сенсів, містить багато імен авторів та різноманітних творів, на будь-який смак читача. Тож місія нашої бібліотеки - познайомити вас з ними, зацікавити та заохотити читати та популяризувати книги українських авторів, оскільки таким чином ви робите вагомий внесок у розвиток української культури.
В нашому квесті ви дізнаєтеся багато цікавого про українських письменників, познайомитися з новими книгами та згадаєте ті, що добре знайомі всім. Вас чекають три блоки завдань - від дитячої до підліткової літератури, кожен з яких містить три види завдань.

Веб-квест "Таємниця спалених сторінок"
Посилання: https://vseosvita.ua/webquest/taiemnytsia-spalenykh-storinok-28856.html
БСЧ імені Ігоря Шамо 
Автор - колектив бібліотеки
Квест за найвідомішим антиутопічним романом XX століття – "451° за Фаренгейтом" Рея Бредбері. 

Квест "Козацька Україна"

Бібліотека для дітей імені Івана Світличного
Автор: Шкільнюк Тетяна
Українські козаки – славетні лицарі, мужні воїни. Вони залишили вагомий слід в нашій історії, з ними пов’язано і багато цікавих легенд, переказів.
Основна історична мета, це захист значної території Європи від посягань турків та татар. Окрім цього якщо взяти загальноукраїнське державотворення, то саме Козаччина заявила світу про існування не лише другорядної країни в Європі, а й загальновизнаної політичної та військової сили, що надала значний поштовх визнанню України та розвитку її внутрішніх політичних та ідеологічних особливостей. Українські козаки зробили значний внесок у справу реального втілення національної ідеї в українському суспільстві. За останні майже століття український народ не раз піднімався на боротьбу за відновлення державної незалежності, і переважно тим, хто хотів позбавити українців незалежності, була Росія – від царів до нинішнього керманича Кремля. Чим відрізняється політика Росії щодо козацтва і захоплення українських земель в історичній перспективі – від царизму до нинішніх подій?
Тема квесту була обрана невипадково, адже бібліотека не один рік працює над проектом відродження культури і традицій українського народу, народознавчого виховання «Звичаї і традиції українського народу в контексті сучасності». Метою роботи є поширення інтересу до історії рідної країни, зазначити значну роль козацтва в українському державотворенні на побутовому, політичному, економічному та юридичному рівнях.

«Загадкові місця за рогом»
Бібліотека «Солом’янська»
Не можна бути громадянином свої держави, не знаючи її витоків. Краєзнавство є неоціненною скарбницею збереження історичного досвіду багатьох поколінь, усього того найкращого, що витримало випробування часом у сфері матеріальної і духовної культури. Ця скарбниця є тим своєрідним містком, який зв’язує покоління минулі з поколіннями сучасними і прийдешніми. Квест «Загадкові місця за рогом» ще раз переконує у тому, що знання історії рідного краю духовно збагачують кожну особу.

Квест "Конкурс"
Бібліотека для дітей імені Олеся Донченка

Квест "Найцікавіше на Солом'янці"

Центральна районна бібліотека імені Григорія Сковороди 
Автор - колектив бібліотеки 
Краєзнавство — це вивчення рідного краю, його історії, географії, культури, природи та побуту місцевого населення. Воно є важливим інструментом для збереження та розвитку як особистісної, так і національної ідентичності. 
Краєзнавство сприяє формуванню національної ідентичності та патріотизму. Знання про свій рідний край допомагає людям зрозуміти свої корені, культурну спадщину та історичний контекст, у якому вони живуть. Краєзнавство сприяє усвідомленню себе частиною великого історичного процесу та зміцнює патріотичні почуття. 
Краєзнавство допомагає зберігати та відновлювати культурні та історичні пам’ятки, традиції, ремесла та інші форми нематеріальної спадщини. 
Вивчення природи рідного краю — його ландшафтів, флори і фауни — формує екологічну свідомість. Люди, які добре знають своє оточення, краще усвідомлюють важливість збереження природи і стають більш відповідальними в питаннях екології та сталого розвитку.
Краєзнавчі дослідження допомагають відкривати нові туристичні об’єкти та розвивати місцеву інфраструктуру. 
Краєзнавство є важливою частиною освітнього процесу. Воно розвиває почуття відповідальності за рідний край, вміння досліджувати, аналізувати та синтезувати інформацію, а також сприяє кращому розумінню глобальних процесів через призму місцевих подій.
Вивчення рідного краю сприяє об'єднанню місцевих громад, оскільки дає людям спільні точки ідентичності. 

Квест без назви
Бібліотека імені М.Бажана
Автор - Тамара Павленко

Квест “Українські звичаї та традиції”
Посилання на квест: https://vseosvita.ua/go, код - gxbvk830 
Бібліотека “Преображенська”
Автори: Шевченко Лариса Опанасівна, Нестеренко Вікторія Вікторівна. 
Тема  для квесту була обрана невипадково. Наш народ має багату культуру, яка складається із цінностей, закладених в українських звичаях, обрядах, традиціях, фольклорі. Протягом багатьох століть наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління в покоління. Було б добре продовжити справу наших предків і, виховуючи на традиціях, сформувати у молоді гордість за приналежність до української нації, шанобливе ставлення до духовної спадщини. Особливо актуальна ця тема сьогодні, під час війни, коли росія хоче знищити українську державу, мову та культуру, коли існує загроза втрати національної ідентичності. Памʼятаймо: без минулого немає майбутнього, а наше “вчора” визначає, ким ми будемо “завтра”.

Квест без назви
Бібліотека №15

Квест "Чарівний світ літератури"
Бібліотека імені О.Довженка

Квест "Літературна подорож Україною"

Бібліотека №11
Автор - Оксана Ткаченко
Вітаємо у літературній подорожі Україною!
Приєднуйтесь до захопливого квесту, який проведе вас через куточки нашої країни, де творили видатні українські письменники.
На кожній зупинці вас чекають цікаві завдання, які допоможуть дізнатися більше про нашу літературну спадщину.
Квест складається з кількох етапів, де ви будете шукати відповіді на запитання, використовуючи різні ресурси. Готові до виклику?
Долучайтеся та розкрийте таємниці української літератури разом з нами!

Вебквест "Книга. Читач. Бібліотека"
Посилання: https://learningapps.org/watch?v=p736dhg6t24
БСЧ імені О.Гончара

Немає коментарів:

Дописати коментар