Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середа, 2 жовтня 2024 р.

Бібліотека=мистецтво. Це як? Олександр Михайлик

У день бібліотек ми почали серію дописів "Бібліотека=мистецтво. Це як?"
До нашого професійного свята ми вирішили дізнатися думки наших колег щодо впливу бібліотекарства на їхню творчість (допомагає, заважає, нейтрально).

Сьогодні продовжуємо і на питання відповідає бібліотекар, історик-письменник Олександр Михайлик:
«Вплив бібліотекарства на мою творчість
З квітня 2024 року я є частиною бібліотечної родини Києва, працюю у Центральній районній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди. Я є письменником-краєзнавцем, тож хочу тезово зазначити, як робота вплинула на мою творчість:
  • Я очолив краєзнавчий напрямок, тож відбувся, що називається, творчий ренесанс – ті матеріали, які я тривалий час збирав, але вони були доступні лише мені (карти, листівки, різні артефакти), стали в нагоді при наповненні краєзнавчого блогу, створенні живих тематичних виставок у бібліотеці, а найголовніше - при створенні краєзнавчої кімнати бібліотеки, присвяченої історії району;
  • Творча краєзнавча робота підживила і значно активувала написання наступних краєзнавчих праць, а також здійснення перевидання попередніх, вже виданих книг. Адже як письменник-краєзнавець я збагачую власний творчий доробок, а як бібліотекар – сприяю наповненню краєзнавчих фондів;
  • З’явилася мотивація повернутися до написання і редагування статей в Українській вікіпедії – адже краєзнавча робота дала безліч нових ідей; Окрім того, посилило розуміння, як стратегічно важливо наповнювати український сегмент вікіпедії в умовах війни. Тож за час роботи в бібліотеці (з квітня 2024) написано вже 18 нових статей, зроблено 180 редагувань)
  • Саме завдяки активній краєзнавчій діяльності у бібліотеці відбулося знайомство із видавцем, що сприяло доопрацюванню та підготовці до перевидання власних книг, присвячених сакральній спадщині Житомирщини та Чернігівщини. Якщо досі книги ці доводилося видавати власними коштами по 50 примірників, то тепер це будуть видання із великим накладом, які гарантовано потраплять у фонди нашої та інших бібліотек. Так задумано видати 3 книги – перевидати 2 попередні та видати одну нову. А кожна видана книга – це і її презентація, подія у житті бібліотеки.
  • Завдяки роботі в бібліотеці відновилися мої пішохідні екскурсії – вони проходять Солом’янським районом, є надзвичайно популярними та мотивують продовжувати їх.
  • Також з’явилася мотивація повернутися до художньої творчості – краєзнавча лекційна діяльність, екскурсії ще більш поглибили власні знання, спілкування із творчими колегами надихнуло не лише писати нові краєзнавчі видання, а й оприлюднити зразки художньої творчості (тематика якої – це поєднання фантастики та краєзнавства), які досі створювалися лише для себе. Адже є інтерес із боку колег.
Підсумовуючи, скажу, що перехід на роботу до бібліотечної сфери у квітні 2024 року значно розширив мої творчі можливості як письменника-краєзнавця, суттєво підвищив мотивацію, відчуття потрібності того, що робиш. Цьому сприяв і колектив. Адже я побачив значний суспільний запит на це. Люди хочуть більше знати про ту вулицю, район, де вони живуть. Мені ж хочеться задовольняти цей запит – а це якраз і стимулює творчість, посилює бажання писати та досліджувати ще більше».

Немає коментарів:

Дописати коментар