Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 15 січня 2020 р.

А той другий празник - Святого Василя

Історично складося так, що  що Новий рік у нас відзначається двічі: 1 січня за новим, григоріанським календарем, і через два тижні – за старим, юліанським стилем. 14 січня – день пам’яті святого Василя Великого, архієпископа Кессарії Каппадокійської, який все свідоме життя проповідував вчення Ісуса Христа і користувався великою повагою серед віруючих.
На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрували й водили «Маланку».
«Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини і покликане виконувати магічно-заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одяга­ли чудернацький одяг, пере­вертали кожухи, розмальову­вали обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки, батоги тощо.
Святкували і в бібліотеках Солом'янки.
Народознавча веселка «Від Миколая до Різдва – від Різдва до Водохреща» в партнерстві з Ржищівським краєзнавчим музеєм відбулась в бібліотеці імені В.Кудряшова. 
"Щедрий вечір добрим людям" - свято в бібліотеці імені О.Донченка 
Бібліотекарі ЦРБ імені Ф.Достоєвського підготували театралізовану пізнавальну народознавчу годину: де і як українці щедрували і колядували. Які страви готували, яких обрядових пісень співали. Це і продемонстрували. Були тут і різдвяні персонажі: суворий Чарівник, симпатична Коза, кумедний Чортик, ну і Меланка.

Немає коментарів:

Дописати коментар