Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 28 квітня 2021 р.

Там, де життя ставало попелом

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вона стала найбільшою в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.
За даними Мінсоцполітики, на сьогодні статус постраждалих через аварію на ЧАЕС із правом пільг мають понад 1,7 млн українців.
В бібілотеках Солом'янки відбулися пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС та вшанування пам’яті людей, які загинули внаслідок неї.
Бібліотека №13 підготувала віртуальну книжкову виставку-осмислення "Пам'ять про Чорнобиль незгасна", поінформувала своїх користувачів про "Чорний біль нашої землі". Бібліотека імені Є.Гуцала приготувала відеопрезентацію книги М.Сущенка "Екскурс у Чорнобиль". "Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить" - відеопрезентація бібліотеки "Преображенська". "Стежками Чорнобильського лиха" провела бібліотека імені О.Довженка. Бібліотека "Солом'янська" запропонувала переглянути відео, на якому записано уривок із книги Юрія Щербака "Україна в епоху війномиру". "26 квітня 1986 року: як все починалось" розповіла БСЧ імені М.Лермонтова.
На сторнці Публічні бібліотеки Солом'янки у facebook відбувся літературознавчий огляд "Чорнобиль в українській літературі: посттравматичний синдром" від письменниці, літературознавиці, викладачки, кандидатки філологічних наук Тетяни Белімової, за підтримки кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, організований ЦРБ імені Ф.Достоєвського.
Був проведений огляд найбільш значущих текстів, породжених Чорнобильською техногенною катастрофою: "Чорнобильська Мадонна" І.Драча, "Марія з полином у кінці століття" В.Яворівського, "Оформляндія, або Прогулянки в зону" Маркіяна Камиша, "Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи" С.Плохія, "Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього" Світлани Алексієвич та інших.
"Чорнобиль не має минулого часу": нагадала про події 35-річної давнини бібліотека імені О.Донченка. Про "Біль душі під іменем Чорнобиль" розповіла бібліотека №15. Бібліотека імені М.Реріха запропонувала до перегляду відеоролик "Прип'ять - місто якого немає", який відзняли її бібліотекарі, перебуваючи на екскурсії у 2020 році, та віртуальну книжкову виставку "Наймасштабніше рукотворне лихо". Про день, коли "Ударив чорний дзвін" та про соціальний музичний проект "Звуки Чорнобиля" розповіа бібліотека №11.
Сторінки історії "Чорнобиль: спустошена земля, понівечені долі" перегорнула бібліотека імені І.Багряного, також підготувала історичний кросворд.

Немає коментарів:

Дописати коментар