Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 25 липня 2014 р.

День в історії. Михайло Косач

Сьогодні, 25 липня, виповнюється 145 років від дня народження Михайла Петровича Косача - українського письменника і вченого, сина Олени Пчілки, брата Лесі Українки і Ольги Косач. 
Викладав у Харківськом у університеті фізику і математику. Автор наукових праць з математики. Писав оповідання і нариси з народного життя. 
На відміну від Лесі, Михайло був улюбленою дитиною Олени Пчілки. Як згадує О.Косач-Кривинюк, "Леся була в мами спочатку зовсім нелюбима..., а потім згодом без порівняння менше любима, ніж Міша... Він був показним і по-драгомановськи яскраво екстравертним. Лесю ж вона називала негарною, дурною, недотепою, нецікавою, нерозвиненою... і сестра сама не раз мені казала, що коли б не Мішина прекрасна вдача та його справді братерське ставлення до неї, то вона б його, певне, була б зненавиділа через те порівнювання". 
В своїй "Автобіографії" Олена Пчілка згадує цікавий епізод, коли її малолітній Михась у дискусії про Червону Русь "навіть переспорив професора Іловайського". Дмитро Іванович Іловайський був імперським істориком, ще й до того ж чоловіком досить серйозним (Марина Цвєтаєва, яка доводилася йому нерідною онукою згадувала, що "дєдушка Іловайський" навіть розмову з рідними дітьми й онуками розпочинав виключно для того, щоб екзаменувати їх з історії). Михась Косач був на сорок років молодшим за Дмитра Івановича, історію вивчав до 5-го класу не в гімназії і не за Іловайським, а за спеціальною програмою, складеною Оленою Пчілкою. І от у серйозному диспуті між цими двома переміг малий Косач. Іловайський тільки розвів руками, сказавши: "О, это у вас растет какой-то дока", - на що хлопчик одразу ж відповів: "Не то что дока, а просто очень любит читать книги по истории Украины". 

Немає коментарів:

Дописати коментар