Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 30 липня 2014 р.

Мальовнича, маловідома Україна

Україно! Ти для мене диво!
І нехай пливе за роком рік,
Буду, мамо горда і вродлива,
З тебе дивуватися повік...
В.Симоненко
Високі гори й неосяжні степи, плодючі чорноземи, потоля у волошковому полі, хрущі над вишнями, калина у дворі, п'янкі любисток і м'ята, верба край дороги, жовтогарячі соняшники на струнких стеблах... Це - наша УКРАЇНА! Це - наша земля!
АКТОВСЬКИЙ КАНЬЙОН (Вознесенський район, Миколаївська область)
Сюди, в урочище Долина диявола, їдуть шанувальники містики. У часи скіфів тут проводилися магічні ритуали і тут поховані більшість скіфських царів. Долина вважається місцем сили. Щоб набратися її, потрібно пожити тут близько тижня. Скелі каньйону досягають 100 м у висоту і разом з річками та іншими водоймами утворюють унікальну зону зі своїм мікрокліматом. Це чудове місце для купання і пірнання - річна Гамазенік в глибині Актовського каньйону дуже читса і прохолодна. І численні водоспади!
Неподалік від Актовського знаходиться Арбузинський каньйон. Побачити обидва можна зі скелі Пуп землі - звідти відкривається приголомшливий вигляд. Ще одне унікальне місце - це Трикратський ліс - лабіринт. Він схожий на казковий через те, що там все обгороджено дерев'яними містками, альтанками, стежками. 
БАКОТСЬКА ЗАТОКА (Каменець-Подільський район, Хмельницька область)
Бакотська затока - особливе місце. Її оточують скелі, завдяки чому створюється особливий мікроклімат: багато сонця і немає вітру. Та ще більшої привабливості місцевості додає Бакотський скельний монастир, побудований в епоху Київської Русі. Він розташований всередині скелі і потрапити до нього можна двома способами: спуститися вниз по вибитих у скелі сходинках або на катері підпливти до Білої скелі (її висота 120 м) і піднятися по сходинках. Поруч з монастирем розташовані три джерела мінеральних вод: Північне, Південне і Найпівденніше. Вони вважаються цілющими. Перше відвідують бездітні пари, друге - люди із захворюваннями серця, а третє - із захворюваннями очей. З розваг - купання в найчистішому озері, катання на човні або катамарані, риболовля.
БИРЮЧИЙ ОСТРІВ (Херсонська область) 
Це острів в Азовському морі, який являє собою розширену частину Федотової коси. Зв'язок по суші з материковою частиною доступна тільки влітку, взимку її заливає водою. Територія острова - заповідник, тому тут можна зустріти оленів, ланей, муфлонів, куланів, антилоп, яких тут більше чотирьох тисяч. Узбережжя дуже чисте, з м'яким і дуже дрібним піском. На південно-західній частині коси - маяк Бирючий. Є також млин, пекарня і лазня. А ще серед туристів славиться лікувальна пасіка - посидівши на тапчані з бджолиним вуликом всередині, можна попрощатися з хворобами.
БІЛЕ ОЗЕРО (Владимирецький район, Рівненська область)
Багато людей їдуть сюди не тільки відпочити, але й отримати ліфтинг і спа-ефект. Біле озеро - особливе. Це єдине в Україні озеро з підвищеним вмістом гліцерину у воді, через що має надзвичайні цілющі властивості. Партизани та вояки УПА, що воювали в цих болотах, згадували про цілющу воду Білого озера. Нею вони заживлювали рани, виходжували підстрілених коней.
Туристи розповідають, що озеро дуже чисте і прозоре - дно видно на глибину до двох метрів. Поруч розташовується кілька реабілітаційних оздоровчих комплексів. В озері відмінно ловиться різна риба: карасі, делікатесний вугор, щуки, окуні, а також раки.
МІСТО ТРОСТЯНЕЦЬ (Сумська область)
Перлиною міста вважається дендропарк "Нескучне", який знаходиться в центрі Тростянця. Всі туристи йдуть туди подивитися на кам'яний грот "Німф", збудований на честь 100-річчя Полтавської битви. Також в місті дві церкви зі старовинними іконами і близько десятка джерел з цілющою водою. Кажуть, що якщо вмиватися нею щодня, то будеш виглядати значно молодшим. Всюди в містечку обладнані столики і лавочки. Поруч з Вознесенською церквою розбитий сквер з пам'ятником загиблим воїнам. Тут чисто і доглянуто, рукою подати до будинку Голіцина і Круглого двору, який став домашнім театром князя Голіцина. Туристи захоплено відгукуються про музей шоколаду. Трохи далі від центру розташовані ставки. Місцеві там купаються і засмагають, але вода там не дуже чиста і повно комарів. 
ОЗЕРО КАГУЛ (Ренійський район, Одеська область)
Це найпівденніша точка України (після криму) і заповідна зона. Тут тепло, навіть спекотно, практично немає вітру. Степове повітря дарує легеням хороший заряд бадьорості. Саме тут - місце гніздування багатьох птахів, їхні гнізда можна побачити у вапнистих скелях. Головним достоїнством тутешніх місць є природа та пейзажі. Звідси ви привезете додому не тільки багато фотографій з видами, а й лікувальний чай на весь рік. 
У низині між скель знаходиться власне озеро Кагул. У ньому можна купатися, але дно мулисте. Шматочок озера належить Молдові, а вдалині можна побачити гору Добруджа (Румунія).
НОВА КАХОВКА (Херсонська область)
Місто Нова Каховка - справжня перлина Дніпра. Тут багато ресторанів, дерев'яних пірсів, красивих набережних, розкішна паркова зона, яка тягнеться через усе місто, пляжі на березі Дніпра. Варто відвідати Козацький і Дніпровський остров, де можна спостерігати приголомшливої краси заходи сонця, Собецький лиман , а також озера Довге, Хрещате і Кругле. На останніх двох ростуть водяні лілії.
Нова Каховка вражає своїми природними багатствами, тут знаходиться частина Дніпровських плавнів. Окрім Дніпра, у Новій Каховці є величезна і розкішна паркова зона, яка простягається уздовж берегів по всьому місту: є де поплавати, є де й погуляти тихими літніми вечорами. 
КОЛОЧАВА (Міжгірський район, Закарпатська область)
Село Колочава розташоване на території Національного природного парку "Синевир". Це найдовше в нашій країні село - протяжністю 40 км. Тут є музей під відкритим небом "Старе село", а в ньому - справжнісінька церковно-приходська школа, майстерня лабутенів (чоботарів) ХІХ століття і діюча вузькоколійка, яка в 1959 році використовувалася жителями Колочави для перевезення лісу. Тепер по ній перевозять туристів. Ще в Колочаві є єдина в Україні приватна ферма з розвелення форелі. Шанувальникам нетрадиційної медицини буде цікаво відвідати місцеву бджолину лікарню. Ще розвага - піші тури по мальовничих околицях. 
МИГІЯ (Первомайський район, Миколаївська область)
Мигія - це справжня гірська країна серед неозорих степів, її називають "маленькою Швейцарією" через схожість рельєфу і клімату. Мабуть більш ніде немає такої великої кількості скелястих островів посеред Південного Бугу, річкових порогів, багатої флори та фауни. Одне з головних визначних пам'яток - Радонове озеро з незвичайно бірюзовою водою. В нього можна пірнати зі скель - підводних каменів немає,а глибина озера - до 42 м. Кращим проведенням часу в Мигії вважають водні розваги: рафтинг, сплави по Південному Бугу на каяках, байдарках і катамаранах. Любителі активного відпочинку можуть спробувати себе у скелелазанні, а ті, хто любить спокійно відпочивати, можуть обмежитися купанням в Південному Бузі або риболовлею в Ландишевому озері. Також можна прогулятися Мигійськими пасовищами, де пасуться коні. 
УСТЬ-ЧОРНА (Тячівський район, Закарпатська область)
Усть-Чорна - це курортне містечко міського типу. Воно розташоване серед дрімучих лісів в живописній улоговині, при злитті річок Брустурянка і Мокрянка, створюючих річку Тересва. Початкова назва Усть-Чорної - Konigsfeld, що з німецької мови перекладається як "Королівське поле". Через погані дороги тут небагато туристів. Одне з найнезвичайніших місць - Полонина Красна (найбільша в Україні). Тут відкривається шалено гарний вигляд і росте багато смачної лохини. Неподалік розташоване відоме в цих краях місце сили Гайсон Гавор, що перекладається приблизно як "відкриває верхні двері". Згідно з повір'ям, тут можна попросити те, чого хочете більше всього на світі. Кажуть, обов'язково збувається. 
Ще одне знатне місце - Свидовецький хребет, де розташовані три нійбільш високогірних озера України. Є тут також дивовижна лісова стежка, прогулюючись по якій можна побачити 20 водоспадів, що перетікають один в інший.
Селище Усть-Чорна знаходиться в самому екологічно чистому куточку Закарпаття в оточенні гірських схолів, покритих лісом. Гірське повітря тут наповнене ароматом хвої, вода в річці чиста, водиться форель. 

Немає коментарів:

Дописати коментар