Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 26 грудня 2016 р.

Зустріч з Оленою Осмоловською

Як часто в житті ми автоматично абстрагуємось від тих речей, які вважаємо неприродніми. Що ми знаємо про поняття інклюзії, про життя людей з обмеженими можливостями? 
На превеликий жаль, відсоток обізнаних в цьому питанні зовсім малий, і ще менше тих, здорових, адекватних людей, які можуть зацікавитись. Дійсно, кому може бути цікавим життя, умови, труднощі людей з обмеженими можливостями, з вадами зору, слуху чи психічними відхиленнями, звісно, окрім тих, хто з цим живе? А шкода, адже з цим може стикнутись кожен з нас... 
Інклюзивна культура, інфраструктура, освіта, література: це далеко неповний перелік різних сфер соціуму, де розвивається інклюзивне середовище, та є зручні умови для життя та розвитку людей з вадами. Зокрема, в Європі, Сполучених штатах, у світі в цілому, але поки не в Україні. На законодавчому рівні у нашій країні теоретично передбачено багато, та на жаль практика життя бажає кращого.
Це ж стосується і творчості, інклюзивної літератури. Не так давно це поняття несміливо ввійшло до культурного середовища, але вже поступово набирає обертів розвитку. 
З цього приводу, у бібліотеці імені Ф. Достоєвського 22 грудня відбулась цікава, потрібна і вкрай важлива творча зустріч з Оленою Осмоловською. Пані Олена дитяча письменниця, автор, видавець, громадська діячка та активістка, ініціатор та керівник Всеукраїнського культурно-просвітницького проекту "Інклюзивна література". 
Проект покликаний просвітити якомога більше людей щодо питання умов та життя людей з вадами, привернути до цього увагу культурних, провладних та медійних спільнот. Проект включає кілька основних складових. По-перше, створення художньої літератури про дітей та людей з вадами. По-друге, створення художньої літератури для дітей та людей з обмеженими можливостями. А також, створенння художньої літератури для підлітків, які потрапили в складні умови життя. 
Організатори проекту: Видавничий центр 12, БО Право на щастя. Проект втілюється за підтримки Благодійного фонду Порошенка. Партнерами проекту виступають Самміт-книга, видавництво С.Недериці Класика, літературна агенція Піраміда, ГО Гармонія, НКММК Мистецький Арсенал, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів. Проект вже встиг охопити 23 обласних центри, 8 українських авторів, 67 волонтерів та 1380 школярів.
В рамках проекту відбуваються цікаві та пізнавальні зустрічі з дитячими авторами. Зокрема в бібліотеках Солом'янки вже відбулось кілька зустрічей з відомими письменницями Катериною Бабкіною, Оленою Осмоловською, Дзвінкою Матіяш. 
В рамках проекту також відбулось опитування школярів, яке показало знання дітей про Інклюзивна середовище. Так, 88% діток так чи інакше зустрічалися з дітьми з інвалідністю. 56% опитаних знають, що разом з ними вчаться дітки з вадами. Лише 54% хотіли б щоб у них в класі вчилися діти з обмеженими можливостями. А 44% навпаки, не хочуть цього. І аргументують свою відповідь простим "а як з ними гратися, як спілкуватися?". 
Про потужний потенціал Інклюзивної літератури та читацький попит на неї свідчить те, що переважна більшість дітей ніколи не читали художні твори про дітей з інвалідністю, але їм сподобались зустрічі з авторами і вони хотіли б читати таку літературу. 
Як бачимо, є інфо запит та зацікавлення діток і дорослих у цій темі. А отже потрібно залучати все більше авторів, які можуть про це написати. 
Серед сучасних українських видавців ця тема не побутує зовсім, оскільки це "не комерційно і не вигідно". Якби не було, інклюзивну літературу потрібно і важливо виносити на загал. Адже діти не винні, що стали чи народились такими, а знання про це допоможе впоратись з багатьма усталеними суспільними стереотипами. 
Таня Наумчук

Немає коментарів:

Дописати коментар