Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 15 травня 2020 р.

День Європи в Україні

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
Свято відзначається 5 травня Радою Європи, 9 травня Європейським Союзом, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня.
Його основна ідея - кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі".
Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.
Відзначення цього свята - важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.
Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями; популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді; залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

З нагоди святкування Дня Європи в бібліотеках Солом'янки проведено низку заходів.
"Що святкує Європа: національні свята країн-членів ЄС" - інформування бібліотеки "Солом'янська".

Разом зі своїми користувачами бібліотека імені Є.Гуцала здійнила онлайн-подорож "Найцікавішими місцями Європи", підготувала віртувальну книжкову виставку казок відомих європейських письменників. БСЧ імені М.Лермонтова познайомила користувачів з особливостями польської системи навчання, презентувала книгу "Нова Європа: Есеї українських інтелектуалів", підготувала онлайн-замальовку "Народна іграшка в карїнах Європи". БСЧ імені О.Гончара провела відомандрівку "Європа без кордонів", запропонувала здійснити віртуальну подорож до Франції.
Бібіотека імені О.Донченка оформила книжково-ілюстративну виставку "Європа - багатолика, єдина, далека, близька" та куточок Європейсього Союзу "ЄС на книжковій полиці".
"Європейський автор в українській бібліотеці" Бібліотека імені М.Реріха нагадала про зустріч читачів з письменником із Нідерландів Марком Гендріксом та презентувла його графічний роман у формі коміксу «Тибет. Зцілення Мхуші, доньки м’ясника».
"Без віз і валіз" - віртуальну подорож Нідерландами провела бібліотека імені І.Багряного. "Вивчай Європу - змінюй Україну" - віртуальну подорож країнами Європи запропонувала здійснити бібліотека №11. Бібліотека "Преображенська" підготувала пізнавальний тест "Єврознайка". Про національний одяг країн Європи розповіла бібліотека №13.
Віртуальний вернісаж картин художників Європи та віртуальну виставку книжок різних жанрів і тематики англійською мовою підготувала бібліотека імені О.Новікова-Прибоя.
Показ кіно Європи мовами європейських країн провела бібліотека імені О.Довженка. 
ЦРБ імені Ф.Достоєвського підготувала віртуальну літературну гру "Письменники Європи", відеоподорож до Німеччини "Мандруємо Європою", віртуальний перегляд літератури "День Європи - день спільних цінностей всіх націй континенту", відеочитання естонської казки "Лісовий батько та лісова мати".
Мовно-літературну вікторину підготувала бібліотека імені О.Довженка. Бібліотекарі запропонували користувачам прослухати аудіозаписи 10 європейських мов і поєднайти з ними відомих людей - носіїв цих мов.

Немає коментарів:

Дописати коментар