Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

суботу, 16 січня 2021 р.

Інформація щодо виконання Концепції розвитку української мови, культури та виховання історичної пам’яті у жителів міста Києва на 2015-2020 роки в бібліотеках Солом’янки

Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, 
його історична пам’ять, найцінніше надбання століть, 
мова – це ще й музика, мелодика, фарби буття, 
сучасна художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу.
О. Гончар

1. «Ми – сильні!» - реалізація загальносистемного проєкту патріотичного спрямування. «Відродити і утвердити українську мову!» - заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України (всі бібліотеки) 
2. «Ми є тим, що нас живить: мова як інструмент формування свідомості» - просвітницькі лекції, зустрічі із мовознавцями (ЦРБ імені Ф.Достоєвського) 
3. «Де є українська мова, там є й Україна» – комплекс заходів до Дня рідної мови: мовознавчі вікторини, ігри, поетичні читання, тематичні книжкові виставки (щорічно в лютому) 
4. Комплекс заходів до Дня слов’янської писемності і культури. Суспільне інформування про історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів Кирила і Мефодія у здобутку національної культури (щорічно в травні) 
5. Комплекс заходів до Європейського дня мов (щорічно у вересні) 
6. «Найміцніший кордон України – державна мова» - заходи до Дня української писемності та мови: тести на знання мови, зустрічі з фахівцями, вікторини, голосні та онлайн-читання, книжкові виставки, лінгвістичні ігри тощо (щорічно у листопаді) 
7. «Аристократи українського духу» - комплекси заходів з відзначення літературних ювілеїв (протягом року) 
8. «Розмовляй українською! Будь собою!», «Бібліотека – територія української мови» - акції-заклики (протягом року) 
9. «Творимо, редагуємо, ілюструємо Українську Вікіпедію» - написання та редагування статей бібліотекарями ЦБС; проведення семінарів в партнерстві з ГО «Вікімедіа Україна», навчань, індивідуальних та групових консультацій для користувачів (ЦРБ імені Ф.Достоєвського) 
10. «Видатні українці» - відзначення ювілейних дат, вшанування видатних людей 

В 2021 році передбачено проведення: 

1. Цикл інформувань до 115-річчя з дня виходу у Києві першої української газети «Громадська думка» (січень) 
2. Заходи до 145-річчя видання сумнозвісного Емського указу російського уряду про заборону української мови і письменства (травень) 
3. «Тихий деспотизм: або як знекровити націю?» - години критичного мислення. Розмови про наслідки витіснення української мови з культурної сфери (травень, ЦРБ імені Ф.Достоєвського) 
4. Заходи до 75-річчя з часу уведення до навчального процесу нового, наближеного до російського, українського правопису, схваленого 8 травня 1945 року Постановою Ради Міністрів УРСР. Години критичного мислення (травень) 
5. «Чому я обираю Українську?» - загальносистемний флешмоб (листопад, всі бібліотеки) 
6. Заходи до 300-річчя з часу видання наказу про цензурування українських книжок, яким були накладені штрафи на Київську та Чернігівську друкарні за книжки «не во всем с великороссийскими сходные». Знищення Чернігівської друкарні (протягом року)

Немає коментарів:

Дописати коментар