Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 15 липня 2024 р.

Інформація Бібліотек Солом'янки щодо реалізації Концепції розвитку цифрових компетентностей в І півріччі 2024 року

  1. В кожній з бібліотек розміщені інформаційні матеріали про можливість отримання цифрових навичок в бібліотеці, про вільний доступ кожному громадянину до навчання цифрової грамотності для ефективного та безпечного використання сучасних цифрових технологій в роботі та навчанні, в професійному та особистісному розвитку.
  2. Працівниками ЦРБ імені Григорія Сковороди створено проморолик «Цифрова освіта з нуля в Центральній бібліотеці Солом’янки», спрямований на залучення різних категорій громадян до розвитку цифрових компетентностей - https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/598925972061632 (має 264 перегляди); інформаційні ролики «Що таке соціальні мережі і месенджери і яка різниця між ними?» https://www.youtube.com/watch?v=ZG23Ai5pPs8&t=54s (186 переглядів), «Чим відрізняється мобільний телефон від смартфону, або айфону, чи це одне і теж?» https://www.youtube.com/watch?v=EpKD5qEmb-E&t=37s (217 переглядів), «Як зареєструватися в ChatGPT» https://www.youtube.com/watch?v=WHrmZM5qcdw&t=35s (146 переглядів).
  3. Всі 17 бібліотек ЦБС входять до Мережі хабів цифрової освіти - https://ula.org.ua/profesiyni-resursi та надають послуги цифрової освіти: навчальні, консультативні, інформаційні (поширення контенту та обмін даними за допомогою цифрових технологій), довідкові (електронний каталог, замовлення на літературу онлайн, користування електронними базами даних); послуги доступу (пошук інформації та сервісів для вирішення різних життєвих питань; використання інтернет-ресурсів для навчання, розвитку професійних навичок і саморозвитку); послуги створення цифрового контенту; спілкування в цифровому середовищі, розвиток блогінгу; «Держава в смартфоні» (доступ до сайту Дія. Цифрова освіта, реєстрація та допомога у проходженні навчань з цифрової грамотності, консультації та допомога в набутті цифрових навичок).
  4. Бібліотеками проводяться заняття комп’ютерної грамотності, індивідуальні консультації. Протягом шести місяців 2024 року бібліотеками ЦБС проведено 426 занять з ІТ-технологій для користувачів, які відвідали 1616 користувачів. Також проведено 164 заняття для бібліотекарів (загальна присутність на них – 331 особа).
  5. В бібліотеці №11 (вул. Андрія Мельника, 21) успішно реалізується проєкт «У світі медійної грамотності» - медійна та інформаційна грамотність, формування медіакультури через розширення медіаосвітніх знань. В І півріччі проведено 93 занять/консультацій для 487 осіб.
  6. В ЦРБ імені Григорія Сковороди надаються консультації та проводяться заняття з ІТ-технологій користувачам бібліотеки сертифікованим менеджером – провідним бібліотекарем-консультантом ЦРБ в межах проєкту «Жінка-лідерка в інформаційному просторі» з підвищення доступу вразливих груп жінок до цифрових послуг. В І півріччі надано 29 консультацій для 35 осіб.
  7. В усіх бібліотеках Солом'янського району надається доступ до публічних послуг та публічної цифрової інформації, державних веб-сайтів та додатків, сайту Дія.Освіта.
  8. Всі бібліотеки ЦБС Солом’янського району комп’ютеризовані та мають доступ до Інтернету і Wi-Fi. Бібліотеки мають 39 комп’ютерів для користувачів з доступом до мережі Інтернет.

Немає коментарів:

Дописати коментар