Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 23 травня 2014 р.

Добра справа

Хто з нас у дитинстві не просив батьків: "Розкажіть казочку", хто захоплено не роздивлявся яскраві малюнки, намагаючись зрозуміти, чому журавель не зміг поласувати лисиччиним пригощанням, а вона - журавлевим? А тоді пробували складати великі літери в слова, опановуючи премудрість читання.
На жаль, така розкіш практично недоступна дітям із вадами зору. Саме тому Благодійний проект "Читати на рівних" вирішив видати для них першу в незалежній Україні дитячу книжку - українську народну казку "Лисиця та Журавель". Ініціатором проекту стала Національна асамблея інвалідів України, яка разом з Українською асоціацією видавців періодичної  преси та за підтримки медіа спромоглася зібрати кошти на добру справу. 
Казку "Лисиця та Журавель" можуть читати і батьки, і їхні незрячі діти, адже в ній є і текст Брайля, і текст великими літерами, а також картинки, розроблені спеціально для дітей із вадами зору. Вони досить великі, без дрібних деталей, із крапками по контуру та з особливими кольорами, для того щоб можна було "відчути" це зображення. Видавці обрали для дітей особливий твердий папір, щоб книгами можна було користуватися не один рік і крапки від частих доторків не затиралися.
Усі 4200 екземплярів книжки "Лисиця та Журавель" розійдуться по Україні в спеціалізовані школи, дошкільні навчальні заклади для слабкозорих та незрячих, де є кафедри тифлопедагогіки, у бібліотеки. А в планах - нові видання. Щоб діти бачили казку.

Джерело: Лілія Петрина Як "побачити" глечика? - Україна молода. - 2014. - 23-24 травня. - с. 21.

Немає коментарів:

Дописати коментар