Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 19 листопада 2014 р.

Без мови, без нації немає держави, немає нас

Надзвичайно цікаво пройшов День української писемності та мови в бібліотеці імені В.Кудряшова. Учні 9-го класу СЗШ №60 КРД "Росток" зустрілися з кандидатом філологічних наук, старшим науковим співробітником відділу соціолінгвістики Інституту української мови НАН України Данилевською Оксаною Миколаївною. Діти дізналися про розвиток української мови, а також завдання такої мовознавчої науки як соціолінгвістика та взяли участь у справжньому науковому експерименті: анкетуванні "Мовна поведінка школярів в українській школі".
Це вже друге подібне дослідження, адже відділ соціолінгвістики обрав бібліотеку імені В.Кудряшова базою для наукових досліджень.
Зустріч спонукала учнів задуматися над роллю та впливом мовного середовища на носія тієї чи іншої мови. А питання, які вони ставили, дають змогу осягнути, які проблеми потребують пріоритетного розпрацювання, як наукові студії "наблизити" до життя та потреб мовців. 
Діти щиро вірять, що українське мовознавство здатне поліпшити становище нашої мови. Воно визначається в державі не стільки законодавчими документами, скільки волею її громадян. Від нас, українців, від нашої національної свідомості залежить, щоб українська мова стала засобом спілквання між усіма громадянами. Для цього кожен з нас має знати її, любити і берегти. 

Немає коментарів:

Дописати коментар