Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 12 грудня 2018 р.

На паралельних дорогах прав та обов'язків

Рівність прав не в тому, 
що всі ними користуються, 
а в тому, що вони надані усім.
Луций Сенека (Молодший)
Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини.
Загальна декларація прав людини проголосила рівність всіх жителів планети перед законом. Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави. Проголошено, що всі люди рівні у своєму достоїнстві та правах. При цьому права та свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Вони належать кожній людині від самого народження й протягом усього життя, не залежать від волі держави, не даруються й не можуть бути скасовані. 
"На паралельних дорогах прав та обов'язків" - правовий дороговказ в бібліотеках Солом'янки.
"Усвідомлення прав розвиває усвідомлення обов'язків". Бібліотекарі бібліотеки №13 разом зі своїм юними користувачами вчили права і усвідомлювали обов'язки. Кожна дитина має право на життя, на медичну допомогу, на освіту, на відпочинок, на турботу з боку дорослих, на захист від фізичного та психологічного насильства, на корисну і якісну їжу, на дозвілля, на збереження сімейного зв'язку. Ці знання вони закріпили розфарбовуванням розмальовок на тему права.
"Права людини понад усе". В бібліотеці імені О.Донченка пройшла година запитань і відповідей "Правила і закони в твоєму житті". Бібліотекар ознайомила дітей з основними принципами Загальної декларації, запропонувала правову вікторину і на прикладі відомих героїв, разом з дітьми розглянула статті Конвенції про права дитини. Наприкінці заходу всі заспівали гімн України.
В рамках програми право просвітницької програми року «Я маю право» в бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя інформували користувачів про проект-ініціативу «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування», мета якого розповсюдження інформації про наявні е-послуги національного та регіонального (місцевого) рівня, використовуючи ресурси сучасної бібліотеки, навчити різні групи населення користуватися ними задля ефективного спілкування громадян з урядовими структурами: брати участь у прийнятті рішень місцевої влади, отримувати необхідні адміністративні послуги у новому форматі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.
В БСЧ імені О.Гончара відбувся правовий тренінг «Булінг в шкільному середовищі: протидія» за участю представника патрульної поліції м. Києва Р.Грицюк.
В бібліотеці імені П.Вершигори відбулось засідання за круглим столом «Зупинимо булінг разом!» за участі учнів старшого віку, старшого інспектора ювеальної превенції Солом'янського управління поліції, капітан поліції - М.Машенка, доцента кримінального права кафедри юридичних наук – В.Кубальського. На засіданні розглядалися такі питання: психологічний аспект булінгу, види булінгу, історія проблеми цькування в суспільстві, боротьба з булінгом у світі, відповідальність за булінг. Учні інсценували ситуації, які найчастіше можуть виникнути, та в ігровій манері намагилися показати як реагувати на подібні ситуації.
Про всі важливі документи, в яких викарбувані права українців, дізналися діти з правової абетки "Права всім - дорослим і малим!" в бібліотеці імені І.Багряного.

Немає коментарів:

Дописати коментар