Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 2 грудня 2019 р.

Що таке ВІЛ та що таке СНІД

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Дата була проголошена ВООЗ у 1988 році з метою підвищення обізнаності людей щодо цього захворювання.
Незважаючи на величезну кількість інформації, багатьох людей хвилюють питання що таке СНІД і ВІЛ та яка між ними різниця?
ВІЛ - вірус імунодефіциту людини. Є одним з найнебезпечніших для організму вірусів. Він вражає імунну систему людини, яка призначена для захисту організму від інфекцій. Після зараження розвивається симптоматика хвороби, схожа із застудою - підвищується температура, збільшуються лімфатичні вузли, з'являється біль в горлі, червоні плями на шкірі, пронос. Це нездужання швидко проходить, а іноді ці ознаки бувають дуже слабко вираженими і можуть залишитися непоміченими. Кілька років ВІЛ може зовсім не проявлятися, але при цьому помаленьку розмножувати за рахунок лімфоцитів і знищувати організм. Зовні виявити ВІл можна тільки за збільшеними лімфатичними вузлами.
СНІД - синдром набутого імунодефіциту. Є кінцевою і найважчою стадією розвитку ВІЛ-інфекції. Це означає, що імунна система людини повністю знищена і будь-яка інфекція, вірус або хвороба можуть призвести до летального результату, тому що в організму вже немає можливості боротися.
В бібліотеках Солом'янки відбувся ряд заходів, присвячених боротьбі зі СНІДом. Виставку-попередження "Майбутнє без СНІДу!" підготувала ЦРБ імені Ф.Достоєвського, "Попереджений - значить захищений" - бібліотека імені І.Світличного, "СНІД: життя в небезпеці!" - бібліотека імені П.Вершигори, "СНІД: як уповільнити епідемію" - бібліотека імені В.Кудряшова.
Перегляд літератури "Перекреслене життя" провела бібліотека №15, інформування "СНІД: про що варто знати" - бібліотека імені М.Бажана. Інформаційно-пізнавальна година "СНІД - загроза людству" відбулась в бібліотеці імені О.Донченка, день інформування "Подумай про майбутнє - обери життя!" - в бібліотеці №13.
Привернули увагу своїх користувачів до проблеми СНІДу під інформаційна години "Здоровим бути модно" бібліотекарі БСЧ імені М.Лермонтова. 

Немає коментарів:

Дописати коментар