Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 17 лютого 2021 р.

Під знаком Купідона

14 лютого весь світ відзначає одне з найромантичніших свят – День святого Валентина або свято всіх закоханих. І це чудовий привід розповісти про неймовірне почуття кохання та влаштувати справжнє свято! 

День святого Валентина в кожній країні святкують по-різному.
Наприклад, у середньовічній Англії був поширеним звичай обирати собі "Валентину". Кілька молодих людей писали на шматочках пергаменту імена, складали їх до капелюха і тягли жеребок. Та дівчина, ім’я якої випадало юнакові, на цілий рік ставала його "Валентиною", а він, відповідно, її "Валентином". Хлопець складав своїй дівчині сонети, грав на лютні, всюди супроводжував – тобто, був справжнім лицарем. Саме цей звичай оспівувала в своїй відомій пісні Шекспірівська героїня Офелія. До наших часів Британія зберігає ці "язичницькі" традиції.
Безтурботні італійці святкують Валентинів день по-іншому – вони вважають необхідним робити коханим подарунки, найчастіше – солодощі. Бо вважають - тоді спільне життя обов’язково буде "солодким".
Найцікавіше святкують День св. Валентина в Японії. Цього дня на головній площі Токіо проходить "найгучніше зізнання в коханні". Юнаки та дівчата по черзі горлають що є сили всілякі зізнання в коханні. Хто гучніше прокричить про своє кохання, отримує спеціального приза.

День св. Валентина – давнє свято зі своїми традиціями. Одне з головних правил – робити коханим подарунки – так звані "валентинки", вони обов’язково повинні мати форму серця. Створювати такі "валентинки" своїх користувачів навчали бібліотекарі Бібліотек Солом'янки. 
Онлайн-гру "Склади пару" провела бібліотека імені І.Багряного.
У клубі пісні "Надія" бібліотеки №13 проникливою струною дзвеніла українська лірична пісня, викликаючи щем, журу та спогади. 
   
Бібліотека імені В.Нестайка провела святковий челендж "Валентинка читацьких симпатій", закликавши своїх читачів подарувати валентинку своїй найулюбленішій книзі.
В бібліотеках оформлені святкові книжково-ілюстративні виставки. Бібліотека імені О.Довженка підготувала віртуальну виставку закоханих літературних персонажів «Ти без мене – не ти, я без тебе – не я…».
 
БСЧ імені О.Гончара провела вечір знайомств "Побачення в бібліотеці", оформила книжкову виставку "Все про кохання", провела майстерклас із виготовлення валентинки.
До Дня Святого Валентина та Всесвітнього дня онкохворої дитини (15 лютого) бібліотека імені М.Реріха запросила всіх охочих долучитися до благодійної акції «Від серця до серця» з виготовлення вітальної листівки. Всі створені листівки бібліотекарі передали в Київський міський онкологічний диспансер (дитяче відділення) та НДСЛ «Охматдит». Акція має на меті підтримати дітей, які сьогодні виборюють в тенетах недуги своє життя та потребують психологічної допомоги! 

Немає коментарів:

Дописати коментар