Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 15 березня 2022 р.

Мовно-культурна ситуація та заходи, що вжиті для захисту та забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в бібліотеках ЦБС Солом’янського району м. Києва в 2021 році. Заходи, заплановані на 2022 рік

1. Підвищення ролі української мови як національної цінності та невід’ємного елемента національно-патріотичного виховання, здійснення заходів з її популяризації:
  • «Відродити і утвердити українську мову!» - проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України (2021-2022 роки, всі бібліотеки)
  • «Ми є тим, що нас живить: мова як інструмент формування свідомості» - просвітницькі лекції, зустрічі із мовознавцями (протягом 2021-2022 років, ЦРБ імені Ф.Достоєвського)
  • Комплекси заходів до Дня рідної мови (щороку в лютому), Дня слов’янської писемності і культури (щороку в травні), Європейського дня мов (щороку у вересні) та Дня української писемності та мови (щороку у листопаді) – всі бібліотеки ЦБС
  • Заходи до 145-річчя видання сумнозвісного Емського указу російського уряду про заборону української мови і письменства (травень 2021 року, бібліотеки ЦБС)
  • Комплекс заходів до 115-річчя з дня виходу у Києві першої української газети «Громадська думка» (січень 2021 року, бібліотеки ЦБС)
  • Заходи до 75-річчя з часу уведення до навчального процесу нового, наближеного до російського, українського правопису, схваленого 8 травня 1945 року Постановою Ради Міністрів УРСР (травень 2021 року, БСЧ імені О.Гончара, ЦРБ імені Ф.Достоєвського)
  • Заходи до 300-річчя з часу видання наказу про цензурування українських книжок, яким були накладені штрафи на Київську та Чернігівську друкарні за книжки «не во всем с великороссийскими сходные» (протягом 2021 року, бібліотеки ЦБС)
2. Безоплатні мовні курси української «МовоСвіт на Освіти», в т.ч. в zoom - для більшого охоплення (щотижня протягом ІІ півріччя 2021 року – 2022 рік, ЦРБ імені Ф.Достоєвського)

3. Тести на знання мови «Якщо з українською мовою в тебе, друже, не все гаразд…» (протягом 2021 року, бібліотека імені І.Багряного)

4. Лінгвістичні та мовознавчі ігри, вікторини, голосні читання (в т.ч. онлайн- та відеочитання), акції з популяризації рідної мови (протягом 2021-2022 років, всі бібліотеки)

5. Заходи до Міжнародного дня писемності (грамотності) – вересень 2022 року, бібліотеки ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар