Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 13 січня 2023 р.

"За нашу і вашу свободу". Січневе повстання 1863-1864 років

Сьогодні, коли Україна відчайдушно відстоює свою незалежність у російсько-українській війні лозунг «За вашу і нашу свободу» на часі, як ніколи. Адже боротися з агресором українцям допомагають країни, які самі відчули на собі важкий гніт російського імперського поневолення. Добровольці з Грузії, Польщі, Білорусі, країн Балтії та багатьох інших країн з перших днів війни воюють разом з військовими ЗСУ. Так само, свого часу і українці солідарно допомагали зі зброєю в руках битися за незалежність іншим поневоленим народам.
Прикладом може слугувати участь українців у польському Січневому повстанні 1863-1864 років.

10 січня Бібліотеки Солом'янки провели загальносистемний день інформації "За нашу і вашу свободу".
"11 січня - 160-річчя початку Січневого або Польського повстання 1863-1984 років" - онлайн-інформування та книжкова виставка в бібліотеці імені М.Бажана. Віртуальну вікторину "Січневе повстання - символ боротьби за незалежність" підготувала бібліотека імені І.Світличного. "Сторінки історії України: Січневе повстання 1863-1864 років" - онлайн-інформування  бібліотеки №13, "Січневе повстання 1863 року: 160 років боротьби "за вашу і нашу свободу" - онлайн-інформування бібліотеки імені О.Донченка. "За вашу і нашу свободу: Польське повстання 1863-1864" - день інформування, презентація літератури в бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя.
Події далекого 1863 року викладені в інформаційній листівці "Українці - учасники Січневого повстання", яку створили та під час просвітницької акції поширювали працівники бібліотеки імені І.Багряного. Листівки роздавалися на вулиці поблизу бібліотеки тим, хто хотів більше дізнатися про ще один момент історії, коли лозунг «За вашу і нашу свободу» був актуальним, як і сьогодні.




Немає коментарів:

Дописати коментар