Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 16 січня 2023 р.

Інформація бібліотек ЦБС Солом’янського району про стан виконання в 2022 році Указів Президента України «Про активацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю» та «Про заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю»

Діяльність бібліотек спрямована на соціальну інтеграцію і розвиток активності людей шляхом проведення інклюзивних розвивальних та культурних заходів.

Рівність і недискримінація

1. Формуються та щороку оновлюються бази даних про осіб з інвалідністю. Організоване та проводиться бібліотечне обслуговування осіб з інвалідністю вдома
Всього обслуговується 128 осіб з інвалідністю або маломобільних осіб, з них 51 особа – слабозорі. 11 осіб обслуговуються вдома
2. Поширення інформації про існуючі засоби правового захисту і передові практики, спрямовані на полегшення доступу особи з інвалідністю до правового захисту у випадках дискримінації:
  • Сторінка офіційної правової інформації «Людям з інвалідністю» в блогу «Солом’янка-ПДГ»: Пункт доступу громадян до інформації органів державної влади та європейської інформації ЦРБ імені Ф.Достоєвського Солом'янського району м.Києва 
  • Поповнюються актуальною інформацією інформ-досьє та тематичні рубрики в Систематичній картотеці статей: «Їхні права – наші обов’язки» (Соціальний захист осіб з інвалідністю); «Неповносправні – справні у навчанні» (Інклюзивна освіта) 
  • В довідково-бібліографічні апарати бібліотек введені та наповнюються інформацією розділи «Соціальний захист осіб з інвалідністю. Права і гарантії», «Інклюзивна освіта» 
  • Правоосвітні вебінари в партнерстві з Правобережним київським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ЦРБ імені Ф.Достоєвського)
Просвітно-виховна робота

1. Відзначення днів, присвячених проблемам людей з інвалідністю, привернення уваги до їх вирішення, толерантного відношення
2. Заходи до Міжнародного дня боротьби за права осіб з інвалідністю: інформування, тематичні віртуальні виставки
3. Заходи до Міжнародного дня толерантності: ситуативні ігри, вікторини, тематичні читання, бесіди, виховні години, тематичні виставки, діалогові майданчики
4. Заходи до Міжнародного дня людей з інвалідністю: уроки поваги, благодійні акції, майстер-класи, тематичні огляди літератури, розмови про людяність та підтримку тощо

Доступність

1. Створені умови доступності бібліотек для візочників. 6 бібліотек обладнані пандусами (бібліотека імені О.Довженка, бібліотека «Солом’янська», БСЧ імені О.Гончара, бібліотека «Преображенська», бібліотека імені І.Багряного, БСЧ імені М.Лермонтова), 1 бібліотека - не потребує його (ЦРБ імені Ф.Достоєвського)
2. Підйомники гусеничні для інвалідних крісел - використовуються за потреби (ЦРБ імені Ф.Достоєвського, бібліотека імені М.Бажана, бібліотека імені І.Світличного)
3. Забезпечення доступності послуг для осіб з інвалідністю, що надаються через електронні сервіси:
  • Комп’ютер з тифлообладнанням та програмним устаткуванням для слабозорих та сліпих (БСЧ імені М.Лермонтова)
  • Лупи для слабозорих - використовуються за потреби
Підвищення рівня охоплення якісними соціальними послугами осіб з інвалідністю на рівні територіальних громад

1. Благодійна акція зі збору канцтоварів, іграшок, книг для «особливих» дітей та дітей із малозабезпечених родин (БСЧ імені М.Лермонтова)
2. Соціально-культурна акція дарування 28 комплектів теплих піжам для Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит (БСЧ імені М.Лермонтова)

Участь у культурному житті, проведенні дозвілля й відпочинку 

1. В річних планах бібліотек введений розділ «Бібліотеки без бар’єрів»
2. Проведення майстеркласів для дітей з інвалідність в партнерстві з ГО «Дорогою добра» (БСЧ імені М.Лермонтова)
3. Різдвяно-новорічне свято для дітей з інвалідністю в партнерстві з ГО «Інтегрум» (БСЧ імені М.Лермонтова)
4. Проведення майстер-класів для дітей, в т.ч. з інвалідністю, в партнерстві з Благодійним фондом «Карітас-Київ» (бібліотека імені О.Новікова-Прибоя, бібліотека імені М.Реріха, бібліотека імені М.Бажана, бібліотека імені І.Багряного, бібліотека імені В.Нестайка, бібліотека імені О.Довженка, БСЧ імені О.Гончара)

Немає коментарів:

Дописати коментар