Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 4 липня 2023 р.

Інформація бібліотек ЦБС Солом’янського району про виконання плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року за ІІ квартал 2023 року


Напрям 1. ФІЗИЧНА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ

✔ Бібліотеки ЦБС Солом’янського району м. Києва розміщені в 17-ти приміщеннях.
✔ Безперешкодний доступ для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп мають 7 бібліотек: ЦРБ імені Ф.Достоєвського, бібліотека імені О.Довженка, бібліотека «Солом’янська», БСЧ імені М.Лермонтова, БСЧ імені О.Гончара, бібліотека «Преображенська» та бібліотека імені І.Багряного.
✔ Потребують улаштування пандусів або оснащення підйомниками 6 закладів.
✔ В І півріччі 2023 року ремонти в бібліотеках району не проводились.

Напрям 2. ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ

✔ ЦБС Солом’янського району м. Києва, як партнер ВГО Українська бібліотечна асоціація та директор ЦБС Іванна Щербина, як член правління УБА, спільно з ГО «Безбар’єрність» стали співорганізаторами всеукраїнського заходу – живої розмови «Про безбар’єрність в бібліотеці» (14 червня 2023 року). До розмови долучилися працівники всіх 17-ти бібліотек Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району м. Києва.
✔ У книжковому фонді Центральної районної бібліотеки імені Ф.Достоєвського (вул. Освіти, 14а) наявні книги шрифтом Брайля.
✔ В блогу «Київ і Солом’янка: історію пишемо самі» Центральної районної бібліотеки імені Ф.Достоєвського https://solomyanka-kray.blogspot.com створено віджет «Туристичні маршрути Києва» з посиланням на ресурс Київ цифровий «Туристично-культурний хаб».
✔ В бібліотеці сімейного читання імені М.Лермонтова наявний 1 комп’ютер з тифлообладнанням для сліпих та слабозорих.

Напрям 3. ЦИФРОВА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ

✔ Всі бібліотеки ЦБС Солом’янського району комп’ютеризовані та мають доступ до Інтернету і Wi-Fi.
✔ Бібліотеки мають 37 комп’ютерів для користувачів з доступом до мережі Інтернет.
✔ ЦРБ імені Ф.Достоєвського створено проморолик, спрямований на залучення різних категорій громадян до розвитку цифрових компетентностей.
✔ Всі бібліотеки ЦБС входять до Мережі хабів цифрової освіти.
✔ Надаються послуги цифрової освіти: навчальні, консультативні, інформаційні (поширення контенту та обмін даними за допомогою цифрових технологій), довідкові (електронний каталог, замовлення на літературу онлайн, користування електронними базами даних); послуги доступу (пошук інформації та сервісів для вирішення різних життєвих питань; використання інтернет-ресурсів для навчання, розвитку професійних навичок і саморозвитку); послуги створення цифрового контенту; спілкування в цифровому середовищі, розвиток блогінгу; «Держава в смартфоні» (доступ до сайту Дія. Цифрова освіта, реєстрація та допомога у проходженні навчань з цифрової грамотності, консультації та допомога в набутті цифрових навичок).
✔ Бібліотеками проводяться заняття комп’ютерної грамотності, індивідуальні консультації.
✔ В бібліотеці №11 (вул. Андрія Мельника, 21) успішно реалізується проєкт «У світі медійної грамотності» - медійна та інформаційна грамотність, формування медіакультури через розширення медіаосвітніх знань.
✔ В ЦРБ імені Ф.Достоєвського надаються консультації та проводяться заняття з ІТ-технологій користувачам бібліотеки сертифікованим менеджером – провідним бібліотекарем-консультантом ЦРБ в межах проєкту «Жінка-лідерка в інформаційному просторі» з підвищення доступу вразливих груп жінок до цифрових послуг.
✔ В усіх бібліотеках Солом'янського району надається доступ до публічних послуг та публічної цифрової інформації, державних веб-сайтів та додатків.
✔ Функціонує блог «Солом’янка-ПДГ: Пункт доступу громадян до інформації органів державної влади та європейської інформації ЦРБ імені Ф.Достоєвського Солом'янського району м.Києва http://pdg-solom.blogspot.com

Напрям 4. СУСПІЛЬНА ТА ГРОМАДЯНСЬКА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ

✔ В усіх бібліотеках ЦБС Солом’янського району м. Києва забезпечується можливість участі людей з інвалідністю у житті громади, надання рівного доступу до культурного життя, створення сприятливого середовища для розвитку та самореалізації (проведення творчих занять, майстеркласів, презентацій творчих робіт людей з інвалідністю, діяльність факультетів Університетів третього віку тощо).
✔ В бібліотеці з питань мистецтв імені М.Бажана відбулась літературна зустріч «Особлива поезія особливих людей» з поетесою Іриною Савекіною з ГО «Об'єднання інвалідів «Джерело натхнення» під час якої відбулась презентація збірки віршів про війну «Відродження» (24 травня 2023 року)

Немає коментарів:

Дописати коментар