Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 23 листопада 2023 р.

Інформація про стан виконання рекомендацій щодо суспільної підтримки ветеранів – учасників бойових дій в Бібліотеках Солом’янки


Бібліотеками ЦБС Солом’янського району м. Києва в 2023 році проводиться робота відповідно до плану комунікаційних заходів, спрямованих на формування позитивного образу ветерана в суспільстві:
  1. Цикл інформаційних, просвітницьких публікацій в блогах «Ми – сильні!», «Право на право» та «Солом’янка-ПДГ» щодо соціального та правового захисту військовослужбовців (протягом 2023 року, ЦРБ імені Г.Сковороди).
  2. Надання доступу ветеранам до е-послуг через ресурси бібліотек (протягом року, всі бібліотеки).
  3. З метою формування ціннісних орієнтирів на прикладах героїчної боротьби Українського народу за утвердження суверенітету власної держави проводяться заходи із залученням учасників бойових дій, капеланів; суспільні інформації «Герої України: міста і люди», цикл інформувань, публікацій «Український Подвиг має ім’я» (протягом року, всі бібліотеки); створена відеопрезентація «Захисники України – герої сьогодення» (бібліотека імені В.Нестайка) тощо.
  4. Проведено цикл творчих зустрічей за участі актора театру і кіно, співака, поета, військовослужбовця ЗСУ Дмитра Лінартовича (8 зустрічей).
  5. Зустріч з головою Наглядової ради «Українського ветеранського фонду», викладачем програми Етика-Політика-Економіка УКУ, співзасновником Української академії лідерства, отцем Андрієм Зелінським. Презентація книг «Семенові зорі» та «Анатомія Воїна» (серпень, ЦРБ імені Г.Сковороди).
  6. Популяризація книг, інших друкованих видань, художніх творів, пов’язаних з відзначенням подвигів ветеранів війни, з метою збереження військової історії.
  7. Сприяння розвитку та популяризації літератури, створеної ветеранами війни: презентації книг, зустрічі з їх авторами.
  8. Проведено цикл світоглядних зустрічей із волонтером, офіцером ТрО, педагогом Сергієм Соколовим про історію української державності на основі книжки «Історія в моментах. Україна/московія» (березень, 9 зустрічей).
  9. Проводяться просвітницькі заходи національно-патріотичного спрямування, приурочені до державних свят: комплекс заходів до Дня Героїв «Борці за волю України» (травень), заходи із вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України «Ти на коліна не стала! Героям твоїм слава!» (серпень), заходи до Дня захисників і захисниць України «Україна – країна героїв» (жовтень), цикл заходів, присвячених обороні Донецького аеропорту «Бої за Донецький аеропорт як символ незламності та бойового духу українського війська» (патріотичні заходи, зустрічі з бійцями, презентації літератури).
  10. На грудень 2023 року заплановані заходи до Дня Збройних Сил України «Збройні сили України - слава, гордість, міць землі».
  11. Проводиться залучення ветеранів до патріотично-виховної роботи, до просвітницької роботи, до діяльності у сфері громадянської освіти: лекція за участі фахівця військово-історичної дисципліни Ю.Михайленка «Правила безпеки при виявленні потенційно вибухонебезпечних предметів. Мінна безпека» (квітень, бібліотека №13); «Не чіпай! Відійди! Зателефонуй!» - лекція із мінної безпеки від полковника Сухопутних військ старшого викладача інженерної підготовки Національного університету оборони України імені Івана Черняховського Сергія Голобородька (травень, бібліотека «Солом’янська»); «Сапери розкажуть про безпеку» - інтерактивна зустріч із захисниками ЗСУ (серпень, БСЧ імені О.Гончара), зустріч із саперами 134 батальйону 114 бригади та представниками БО «БФ «З Рідною Україною в серці» (серпень, ЦРБ імені Г.Сковороди) та інші.
  12. Залучення ветеранів до культурного життя: в бібліотеках експонуються художні виставки ветеранів війни, звучать їх літературні твори. Ветерани запрошуються на урочисті заходи бібліотек.
  13. З метою підготовки молоді до виконання військового обов’язку проводиться цикл інформаційних повідомлень «Є професія – захищати Україну» (ЦРБ імені Г.Сковороди, БСЧ імені О.Гончара); задля підвищення престижу військової служби оформляються тематичні викладки літератури «Захист України – обов’язок кожного громадянина», проводяться інформування «Долучайся до стрілецького батальйону!», «Служба за контрактом в Національній гвардії України» тощо, тематичні дискусії (всі бібліотеки).
  14. Бібліотеками проводиться волонтерська діяльність із активним залученням громадськості на підтримку ЗСУ та поранених бійців. Проводяться благодійні акції, заходи на підтримку військових в зонах бойових дій та внутрішньо переміщених осіб - акції зі збору речей, книг, малюнки солдату, виготовлення подарунків-сувенірів для воїнів (проведено 13 акцій, залучено до них близько 350 осіб). Діє волонтерський проєкт «Шити – жити» - виготовлення та передача білизни для поранених військових в госпіталі та лікарні України https://www.facebook.com/groups/554114076314294.
  15. Проводяться інформаційні заходи, спрямовані на протидію пропаганді держави-агресора та поширення об’єктивної інформації щодо подвигів ветеранів війни.
  16. З метою вшанування пам’яті загиблих захисників України в 6-ти бібліотеках району створено меморіальні куточки. Публічні бібліотеки Солом’янки долучилися до ініціативи Українського ПЕН-клубу на знак пам’яті про українських письменників та діячів культури, чиї життя обірвалися після 24 лютого 2022 року.
  17. В ЦРБ імені Г.Сковороди створена музейна експозиція «Маркери війни».
  18. Бібліотеками ЦБС Солом’янського району м.Києва успішно реалізується загальносистемний проєкт патріотичного спрямування «Ми сильні!» (до заходів залучено близько 5,0 тис. осіб в приміщеннях бібліотек, 45,4 тис – охоплення інформувань в мережі інтернет).
  19. В листопаді 2023 року започатковано проєкт інформаційної підтримки ветеранів війни; залучення ветеранів та членів їх сімей до культурного життя; патріотичного виховання молоді та вшанування пам’яті загиблих захисників України «Країна ветеранів».

Немає коментарів:

Дописати коментар