Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 9 липня 2013 р.

Лауреатом літературної премії в Австрії стала письменниця українського походження

Письменниця українського походження Катя Петровська отримала літературну премію імені Інгеборг Бахманн і 25 тисяч євро за роман про переслідування євреїв під час Другої світової війни. Як повідомляє Deutsche Welle, Петровська отримала головний приз літературного фестивалю "Дні німецькомовної літератури" в австрійському місті Клагенфурт.
43-річна Петровська підкорила журі своїм твором "Можливо Естер" (Vielleicht Esther), в якому йдеться про рідне місто авторки - Київ - у часи Другої світової війни, вигнання і винищення українських євреїв 1941 року на прикладі прабабусі. Письменниця розповідає трагічну історію від імені правнучки. Журі вразив спокійний і проникливий стиль авторки, підсилений історичними фактами. За твір Петровської журі проголосувало майже одноголосно. "Прекрасно, сильно, вільно і легко витканий текст", - так пояснили своє рішення члени журі. Таке визнання виявилося для авторки неочікуваним. "Взагалі-то я хотіла почути трохи більше критики", — сказала вона, отримуючи нагороду на сцені.

Премія імені Інгеборг Бахманн щорічно вручається в Клагенфурті, вважається однією з найпрестижніших літературних нагород у німецькомовних країнах. Її заснували в 1976 році на честь відомої поетеси Інгеборг Бахманн (1926 - 1973).

Катя Петровська народилася в 1970 році в Києві. Після катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році вона залишила батьківщину, вивчала літературознавство в Естонії, навчалася в США і в 1998 році захистила дисертацію у Москві. Починаючи з 1999 року, автор мешкає у Берліні та працює журналісткою. Її перша книга має побачити світ у березні 2014 року.


Джерело: © Автор Марія Сердюк, 8 липня 2013 р., http://www.unn.com.ua/uk/news/, GNU_FDL. 

Немає коментарів:

Дописати коментар