Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 22 липня 2014 р.

Професії майбутнього

Основна частина нових чи перспективних професій на ринку праці нині з'являється в IT -сфері. Ця світова тенденція, пов'язана з стрімким розвитком нових технологій, ринку електронних пристроїв, зростаючою потребою в занннях в галузі комп'ютерної техніки, бізнесу і аналітики, появою нових об'єктів для дослідження (віртуальні світи, big data, хмарні технології), появою нових мов програмування, зростаючою значимістю користувача як головного споживача сайтів компаній.
Уже сьогодні на ринку праці з'являються спеціалісти по створенню віртуальної реальності, інженери по RFID-міткам, ігрові бета - тестери, продукт - менеджери з розвитку RTB (DSP особливо), IT - спеціалісти в галузі human - interface, програмісти в галузі квантового комп'ютенга, спеціалісти із взаємодії з роботами, Haskell програмісти і нанотехнологи /інженери в галузі нанотехнологій/.
В найближчому майбутньому з'являться чи стануть популярними професії, які відносяться до медичної галузі, зокрема до фармацевтики. Сьогодні фармацевтичний ринок переживає справжній бум, пов'язаний з виходом на ринок величезної кількості іноземних лікарських препаратів. А це значить, що ця сфера потребує спеціалістів, які володіють маркетингом. Стимулятором росту популярності медичної галузі є нескінченна гонка за перемогою над старістю і хворобами. Активне запровадження нових технологій змінює всю систему лікування і діагностики захворювань. Зростатиме попит на спеціалістів в галузі ядерної медицини, нанодієтолог, нейробіолог, вальвеолог (спеціаліст із збереження здоров'я), Wellness - консультант, геронтолог, спеціалісти з генної інженерії і Е-Detailer.
Проблеми спілкування між людьми в зв'язку з розвитком інтернет - комунікацій, які прискорюють ритм життя, синдром втомленої людини, виникнення конфліктів через зростання емоційності потупово роблять популярними психологію і HR.
Потреба створення комфортної атмосфери в трудовому колективі стимулюватиме появу професій з мотивації і адаптації персоналу. Спеціалісти з розвитку бренду роботодавця, спеціаліст з психології праці, спеціаліст по гейміфікації, лайф-коуч, працівник соціальної адаптації, експерт по ергономіці і медіатор. 
Перспективною галуззю є сфера біотехнологій, екологічна, космічна галузь, вивчення клімату, освітня і виробнича сфера.
Каталізатором розвитку маркетингу і реклами стане SMM і цифровий маркетинг. Потреба в просуванні брендів, виведення на ринок нових продуктів, збільшення продаж. Покращення іміджу, а також відхід бізнесу в "онлайн" і необхідність більш детального дослідження конкурентів призведе до появи нових професій в цій сфері.
Новий етап на ринку праці очікує будівельну і архітектурну галузі. Це пов'язано з новими тенденціями містобудування. 
Розвиток науки буде пов'язаний з квантовою фізикою, амтематичним моделюванням і кібернетикою. Зростатиме попит на спеціалістів - лінгвістів (особливо східних мов).
Необхідність управління зростаючими транспортними потоками призведе до популярності професій логістичної сфери.          

Немає коментарів:

Дописати коментар