Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 29 липня 2014 р.

Ювілей дня. Олена Пчілка

20 липня виповнюється 165 років від дня народження Олени Пчілки (Ольга Петрівна Косач - Драгоманова) - української письменниці, перекладачки, освітньої діячки, етнографа, фольклористки, першої жінки - академіка, члена - кореспондента УАН; матері Лесі Українки, сестри Михайла Драгоманова.
Була редактором-видавцем журналу "Рідний край". Автор поетичних творів, повістей, оповідань, п'єс, позначених впливом ліберально-народницьких і культурницьких ідей, спогадів про М.Старицького, М.Лисенка, М.Драгоманова, етнографічних праць ("Український орнамент", "Українські узори"). 
Максим Славінський згадував: "Сила Олени Пчілки залежала не від того, який політичних переконань вона трималася, навіть не від її літературних заслуг, що їх вона безперечно мала. Сила її була в її індивідуальності". Мабуть саме ця сила дозволила їй багато чого перенести ц житті (смерть дітей - Лесі і Михайла, репресії близьких і рідних). "Вольова, владна, присно-імперативна, одержима "однією ідеєю" - національною, - і, як відомо з усіх про неї спогадів, невідпорно харизматична (у неї закохувалися навіть у страрості)..." (Оксана Забужко "Notre Dame D'ukraine:Українка в контексті міфологій") - такою була Олена Пчілка.

Немає коментарів:

Дописати коментар