Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 17 червня 2015 р.

Костянтин Дорошенко отримав премію імені азербайджанського поета Мікаїла Мушфіга

Український арт-критик і журналіст Костянтин Дорошенко отримав престижну літературну премію імені азербайджанського поета Мікаїла Мушфіга. Вперше цю нагороду присудили критику. 
Костянтин Дорошенко - арт-критик, журналіст і куратор, автор кількох матеріалів про сучасне мистецтво на LB.ua. Цього року вийшла його книга про українське мистецтво і культуру "Кінець епохи пізнього заліза".
Премію імені Мікаїла Мушфіга вручають літераторам з різних країн світу. Цьогорічне вручення було п'ятим. Окрім українця, лауреатами стали класик грузинської поезії, культуролог Гіві Алхазішвілі і поетеса з Узбекистану Хосіят Рустам. Дорошенко - другий українець, який отримав цю премію. Першим був директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус 2014 року.
Мікаїл Мушфіг, іменем якого названо премію, - один із символів нової культури Азербайджану, представник азербайджанського "Розстріляного Відродження". Поет, письменник, інтелектуал, який збагатив на початку ХХ століття національну теорію мистецтва, залишився в пам'яті азербайджанців завляки своїм віршам і пісням, які сприймаються сьогодні як народні. У 1939 році, не доживши до 30 років, він став жертвою сталінських репресій.

Джерело: LB.ua.  

Немає коментарів:

Дописати коментар