Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

суботу, 18 лютого 2017 р.

Семінар-практикум для шкільних бібліотекарів в ЦРБ імені Ф.Достоєвського

Бібліотека як соціальний інститут сьогодні отримала серйозний виклик, лише адекватна відповідь на який зможе гарантувати їй майбутнє. Люди менше стали читати і ходити в бібліотеку.
Публічна бібліотека сьогодні втрачає свої позиції провідних центрів, пов'язаних з обробкою та поширенням інформації. Доступність інформації в Інтернет, її лаконічність і фрагментарність зумовлює байдужість до бібліотек користувачів. Для того, щоб зберегти ці позиції бібліотека змушна впроваджувати нові формати діяльності, ті, які ми називаємо креативними та інноваційними. Але цього вже не достатньо.
У бібліотек з'явилось багато конкурентів. Креативні простори, коворкінг центри, смарт кафе, анти кафе, хаби - утвоенння, які надають комфортні приміщення, якісний сервіс з можливістю робити там все, що хоче людина: читати, працювати, відпочивати, слухати музику, вчитися, зустрічатися, мати тимчасові офіси, призначати побачення, займатися спортом. Все, але за гроші.
Такі утворення тепер називають "третім місцем". Для дорослих третє місце після дому і роботи, а для дітей - після дому і школи. Публічні бібліотеки сьогодні мають великий потенціал і шанси стати "третім місцем", маючи хороший старт: приміщення, обладнання, інфраструктуру, персонал, досвід роботи з інформацією і людьми. В бібліотеках для дітей, враховуючи інтереси і потреби самих дітей, працюють різноманітні клуби, гуртки, об'єднання за інтересами, організовується культурне дозвілля тощо.
Про шанси публічних бібліотек стати сьогодні "третім місцем", про їх великий потенціал, про майже двадцятирічний (з 1998 року) досвід проектної і програмної діяльності бібліотек Солом'янки як інструменту структуризації діяльності та про ефективну взаємодію солом'янських бібліотекарів і читачів-дітей йшла мова під час чергового семінару-практикуму для шкільних бібліотекарів в ЦРБ імені Ф.Достоєвского
Завершився семінар чудовим концетром. Ліричний настрій для гостей бібліотеки створили Григорій Лук'яненко, Неля Франчук та Віра Бондар (скрипка).

Немає коментарів:

Дописати коментар