Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 9 листопада 2017 р.

Вони помирали, щоб жила Україна

Незабутнім для киян став день 6 листопада 1943 року, коли війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна визволили столицю України від загарбників.
Страшний період окупації Києва тривав 778 днів. Дорогу ціну заплатили визволителі. Понад 200 тисяч бійців поклали своє життя за українську столицю. За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами і медалями сімнадцять з половиною тисяч бійців і командирів, а 668 з них стали Героями Радянського Союзу, 32 з них - кияни.
За війну місто втратило десятки будівель, був підірваний Хрещатик, на повітря злетіли всі мости і Успенський собор в Лаврі.
На українській землі замордували та стратили 5264 тисячі осіб, кожного шостого із тих, хто так чи інакше опинився на захопленій території.
"Вони помирали, щоб жила Україна" - загальносистмений день інформації до дня визволення Києва.
"Тих днів у пам'яті не стерти і сьогодні" - виставка в бібліотеці імені І.Світличного.
 
Годину спогадів в тихій, затишній атмосфері провела бібліотека №13.
  
В бібліотеці імені О.Донченка пройшов урок мужності "Вони захищали своє місто".
Про героїчні події перших днів листопада 1943 року, про хроніку військових боїв чтотирьох українських фронтів, які здійснювали форсування Дніпра з метою визволення столиці України розповів читачам бібліотеки імені О.Новікова-Прибоя директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Віталій Гедз.

Немає коментарів:

Дописати коментар