Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Тарас Шевченко - велика і невмируща слава українського народу

Кобзарю!
Знов до тебе я приходжу,
бо ти для мене совість і закон.
Л. Костенко
Березень в Україні часто називають Шевченківським. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. 
Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. У його особі український народ ніби об'єднав найкращі сили й обрав співцем своєї історичної слави та гіркої долі, виразником власних сподівань і прагнень. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум'яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу. Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.
До 205-річчя Кобразя в бібліотеках Солом'янки відбувся ряд заходів.
Годину поезії за творами Тараса Шевченка провела БСЧ імені О.Гончара.
Літературну годину "З Кобзарем у серці" провела бібліотека імені П.Вершигори. До заходу в бібліотеці оформлена виставка "Величне слово Кобзаря лине в душу кожної людини".
 
"І говорило полотно про його муки, мрії і любов" - виставка-експозиція в ЦРБ імені Ф.Достоєвського. Бібліотека "Солом'янська" оформила книжкову виставку "Тарасові твори сяють як зорі".  
 
В бібліотеці імені О.Донченка відбулись читання творів Кобзаря.
Бібліотека №13 створила буктрейлер "Тарас Шевченко. Художник".
Дискусія "Тарас Шевченко в сучасному просторі" відбулась в БСЧ імені О.Гончара. 
Шевченківські читання "Йдемо з дитинства до Тараса" відбулись в бібліотеці імені І.Багряного.  
Шевченківський день провела бібліотека імені О.Довженка. У доступній та цікавій формі бібліотекарі ознайомили своїх найменших користувачів з життям і творчістю Тараса Шевченка.
Бібліотека імені І.Світличного оформила виставку-образ "До висот Шевченкового слова"
Бібліотека імені О.Новікова-Прибоя взяла участь в засіданні літературного гуртка у Центрі реабілітації клініки імені Павлова, темою якого було особиста і літературно-мистецька сторона життя геніального поета. 
В бібліотеці імені В.Кудряшова відбулась зустріч читачів із завідувачем музею "Флігель Тараса Шевченка" Ларисою Гусак, яка провела заочну мандрівку "Тарас Шевченко і Яготин: історія княжни Варвари". А також зустріч із старшим науковим співробітником Національного музею імені Тараса Шевченка Людмилою Остафіївою.
Шевченко - наш. Він для усіх століть,
Він - як Ісус Христос для України.
Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,
І з цим вогнем виходьте із руїни.
І стане вам певніше на душі,
Засвітиться вона душею в храмі.
Його слова - освячені ножі,
Вони болять народові, як рани.

Немає коментарів:

Дописати коментар