Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 25 червня 2020 р.

Правила користування бібліотеками ЦБС Солом'янського району на період адаптивного карантину

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ
БІБЛІОТЕКАМИ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ 
СОЛОМ’ЯНСЬКОГО РАЙОНУ МІСТА КИЄВА

При здійсненні обслуговування користувачів на період адаптивного карантину 
у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID−19)

1. Загальні положення

1.1. Правила користування бібліотеками Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва у період адаптивного карантину (далі – Правила) розроблені відповідно до Розпорядження керівника робіт ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від 08 травня 2020 року № 39, Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 9 травня 2020 року № 16 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів в офісних приміщеннях, на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», Постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», враховуючи досвід та напрацювання зарубіжних бібліотек та рекомендації ВООЗ і МОЗУ. 
1.2. Ці Правила визначають основні засади обслуговування користувачів бібліотек Централізованої бібліотечної системи (далі – ЦБС) Солом’янського району міста Києва в період адаптивного карантину.
1.3. Правила поширюються на всі сімнадцять бібліотек, що входять до складу ЦБС Солом’янського району міста Києва: Центральну районну бібліотеку імені Ф. Достоєвського, бібліотеку сімейного читання імені О. Гончара, бібліотеку сімейного читання імені М. Лермонтова, бібліотеку з питань мистецтв імені М. Бажана, бібліотеку естетичного виховання імені О. Довженка, бібліотеку для дорослих імені М. Реріха, бібліотеку для дорослих «Солом’янська», бібліотеку для дорослих імені О. Новікова-Прибоя, бібліотеку для дорослих № 11, бібліотеку для дорослих № 13, бібліотеку «Преображенська», бібліотеку для дітей імені О. Донченка, бібліотеку для дітей імені В. Нестайка, бібліотеку для дітей імені І. Світличного, бібліотеку для дітей імені Є. Гуцала, бібліотеку для дітей імені І. Багряного та бібліотеку для дітей № 15. 
1.4. Правила розміщуються в кожній бібліотеці в місцях, доступних користувачам, а також на веб-сайті ЦБС Солом’янського району м. Києва. 

2. Організація обслуговування користувачів

2.1. Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам. 
Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків. 
При проведенні вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечується обов'язкова дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу. 
2.2. Працівники та відвідувачі допускаються до бібліотечного приміщення тільки в респіраторі або захисній масці, у тому числі виготовленій самостійно.
2.3. Прийом відвідувачів здійснюється за попереднім записом з дотриманням часового інтервалу, який дозволяє виключити контакт між відвідувачами. Очікування повинно відбуватися з дотриманням принципів соціального дистанціювання (1,5 м).
2.4. На вході до приміщення організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
2.5. На вході до приміщення безконтактними пристроями для вимірювання температури відвідувачам вимірювати температуру. Відвідувачі із лихоманкою (37,3° C і вище), захворюваннями верхніх дихальних шляхів, з ознаками ГРВІ до приміщення бібліотеки не допускаються.
2.6. У загальнодоступному місці організовується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту (окремий сміттєвий кошик з одноразовими поліетиленовими пакетами).
2.7. Книги, журнали та інші поліграфічні матеріали та документи не повинні бути у зоні вільного доступу для відвідувачів.
2.8. Повернені читачами книги, журнали та інші документи не дезінфікують. Вони мають пройти карантин терміном від 1 до 14 діб (використовується вільний стелаж, коробки, ящики, за наявності – пристосований бокс).
2.9. Свіжі періодичні видання можна видавати читачам тільки після 7−денної обсервації. 

3. Права та обов’язки користувачів

3.1. Користувачі мають право:
скористатися послугою попереднього запису відвідування бібліотеки з визначенням часу (електронною поштою, через соцмережі або за телефоном);
попередньо замовляти книжки в телефонному або онлайн режимах;
приходити з власними ручками для підпису у формулярі.
3.2. Користувачі зобов’язані:
виконувати дані Правила;
входити в приміщення бібліотеки лише за наявності захисної маски на обличчі;
дезінфікувати руки на вході до приміщення дезінфікуючими засобами для рук;
дотримуватись безпечної дистанції, а саме 1,5 м. між собою та працівниками бібліотеки.

4. Права та обов’язки бібліотекарів

4.1. В приміщенні обов’язкове використання захисної маски. 
4.2. Регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, прибирання, обслуговування тощо.
4.3. Контролювати розмежування та дотримання користувачами безпечних дистанцій (1,5-2 м.) між собою та між працівниками бібліотеки.
4.4. Забезпечувати для користувачів можливість попереднього замовлення книжок у телефонному або онлайн режимах. 
4.5.  Бібліотекар, який працює із поверненням книг і відправленням їх на карантин, обов’язково використовує рукавички та дотримуєтся всіх санітарно-гігієнічних вимог. 
4.6. Запропонувати користувачам приходити із власними ручками для підпису у формулярі. У разі користування загальним приладом для письма – проводити його дезінфекцію після кожного контакту.
4.7. Кожні 2 години проводити вологе прибирання та дезінфекцію приміщень, відкритих для відвідування користувачами. 
4.8. Забезпечити постійне провітрювання приміщень.

Правила затверджені наказом директора Централізованої бібліотечної системи Солом'янського району м. Києва від 05.06.2020 року № 18-ос 

Немає коментарів:

Дописати коментар