Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 27 квітня 2023 р.

7 цікавих та корисних застосунків для любителів літератури

Книголюби, хоч і фанатіють від паперової книжки, але активно залучають технології, які покликані спростити, стимулювати чи організувати читацький досвід.
Тому Litosvita підготували для вас 7 програм, які можуть стати в пригоді під час читання.

Почнемо з класики. Goodreads існує понад 10 років. За цей час застосунок став спільнотою для книголюбів з усього світу. Тут можна створювати власні полиці та добірки, списки прочитаного та бажаного, брати участь у читацьких марафонах, спілкуватися з іншими користувачами, вести калькулятор читання тощо. А рейтинг оцінок на Goodreads наразі є досить впливовим маркером якості книг.
Молодий застосунок українських розробників, який набуває популярності. Це зручний трекінг для ведення статистики. Він підраховує витрачений час, кількість сторінок на день і швидкість читання. Rork формує спільноту любителів книжок, показуючи, що переглядають інші користувачі в цей момент. Ви можете ставити лайки та емоджі іншим читачам, а найголовніше — самі отримуєте вподобання просто за те, що читаєте.
Перша українська аудіокнигарня, яка назбирала великий архів популярних текстів. Усі твори якісно озвучені професійними дикторами або й самими авторами. Ви можете створювати власні полиці, розсортовуючи аудіокнижки за категоріями, робити закладки та помітки, щоб легко знаходити найцікавіші моменти. А віднедавна в застосунку стали доступними й електронні книги.
Ринок електронних книг в Україні досі страждає через піратство. Розроблений видавництвом "Лабораторія" застосунок Librarius — один із кроків до розв’язання цієї проблеми. У ньому можна легально, без ризику для авторів і видавців, купувати книги та читати їх в електронному форматі.
Ще один застосунок для відстеження читання. Але ця програма має особливість: вона спонукає вас поставити мету й допомагає досягти її. Якщо ви хочете присвячувати літературі більше часу, прочитати за рік певну кількість книг, зберігати свою бібліотеку або статистику — Basmo вам допоможе. Щоправда, аби скористатися всіма його функціями, доведеться купити преміумакаунт.
Застосунок не орієнтований на українського читача, але цікавий як концепція. Він дає змогу користувачам під’єднатися до місцевих бібліотек за допомогою бібліотечної картки. Так вони отримують доступ до всього, що може запропонувати вибрана установа. Чудовий варіант для існування бібліотек у цифрову еру.
Застосунок позиціює себе як соціальна платформа для історій. Онлайн-спільнота об’єднує 90 млн читачів і авторів. У програмі можна читати тексти інших людей або публікувати свої розповіді. Крім того, Wattpad протягом року проводить декілька письменницьких конкурсів, у яких можуть узяти участь усі зареєстровані користувачі.

Немає коментарів:

Дописати коментар