Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 27 січня 2015 р.

Культурні підсумки 2014 року, навіяні кризовими подіями в Україні

Як кажуть мистецькі оглядачі, такі масштабні події як Майдан чи війна на сході України, знаходять відображння в культурі далеко не відразу, а лише з поином часу. Митцям потрібен час на осмислення, переварювання і засвоєння нового дял себе досвіду. 
Однак рік, що минув, все ж був доволі багатим на культурні явища, які так чи інакше пов'язані з кризовими подіями або навіяні ними.
ВВС Україна запропонувала огляд деяких ключових культурних подій 2014 року.
Фільми про Майдан
За рік в Україні з'явилося щонайменше десять документальних фільмів про Майдан. 
  • "Майдан" Автор Сергій Лозниця. Фільм вийшов на широкий екран, світова прем'єра відбулася на Каннському фестивалі
  • "Усе палає". Автори: Олександр Течинський, Олексій Солодунов і Дмитро Стойков.  Картина отримала приз на німецькому кінофестивалі DOK Leipzig як "видатний східноєвропейський фільм"
  • "Молитва за Україну". Режисер Євген Афінієвський. Він пообіцяв в 2015 році змонтувати іншу версію кінокартини - для міжнародного показу. Стрічка має пояснити іноземним глядачам, як розвивалися події в Україні від здобуття незалежності до початку Майдану. "Молитва за Україну" - це культурний пам'ятник тим, хто ціною свого благополуччя, здоров'я ві навіть життя відстоював свої права та права своїхдітей на гідне майбутнє у власній країні" (Є.Афінієвський)
  • "Майдан. Мистецтво спротиву". Автор: режисер Антін Мухарський (Орест Лютий)
  • "Зима, що нас змінила". Автор: "1+1" і Вавилон'13 
  • "Жіночі обличчя революції" Автор: 1+1, Sister's Production
  • "Сильніше, ніж зброя" Автор: Вавилон'13
  • "Євромайдан. Чорновий монтаж" Автори: Роман Бондарчук, Володимир Тихий, Катерина Горностай, Андрій Литвиненко та інші 
  • "Якось в Україні" Автор: Ігор Парфьонов 
Ігрове кіно
Не менше уваги глядачів привернули і два не пов'язані з Майданом художні фільми, які вийшли на екрани в 2014 році і відразу стали суперниками за те, котрий з них представлятиме Україну на премії "Оскар"
Історина картина "Поводир" Олеся Саніна розповідає про події часів Голодомору. А "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, в якому нрають непрофесійні актори з вадами слуху, розказує історію підліткового кохання. 
Крім того, у грудні на екрани кінотеатрів вийшов мультфільм "Бабай", який творці називають першим українським повнометражним анімаційним фільмом. Стрічку чтворили на студії "Укранімафільм". Серед авторів, які озвучували персонажів, - Остап Ступка, Ірма Вітовська, Володимир Мойсеєнко, Володимир Данилець і Мирослав Кувалдін.  
Бойкот російського продукту   
Після того, як російський актор Михайло Пореченков приїхав на Донбас і перед телекамерами начебто постріляв по позиціях українських військ, в Україні постав рух за заборону всіх серіалів за його участю. 
Шквал критики дістався і його колезі Іванові Охлобистіну, який назвав конфлікт на Донбасі "геоцидом російського народу" і підтримував введення в Україну російських "миротворчих військ".
Відтак, українська влада заборонила понад 70 фільмів та серіалів за участю лише цих двох акторів.
Крім того, деяким російським артистам, серед яких Йосип Кобзон, заборонили в'їзд до країни. Окремо дісталося українським артистам, які своїми діями чи словами підтримували Росію. 
Фестивалі
На тлі конфлікту на Донбасі публічної уваги до мистецьких фестивалів в 2014 році було менше, ніж зазавичай.
  • Фільм "Десь там" німецького режисера Естера Амрамі отримав Гран - прі Міжнародного кінофестивалю "Молодість"
  • Стрічка "Обличчя" Нікона Романченка перемогла в національному конкурсі
  • В Криму не відбулися традиційні музичні події "Казантип", "Джаз-Коктебель" і Metal Heads Mission
  • У вересні відбувся ГогольFest
Книжкові події 
Музика
Українська музика відреагувала на події 2014 року сплеском патріотичних пісень. Як стверждують критики, їх художня якість далеко не завжди сягає вистот, а для якісного стрибка в сфері української музики потрібен час. 

Відчутно поменшало концертів західних зірок, майже припинилися виступи російських виконавців - за винятком тих, які налаштовані опозиційно до Крамля.

Джерело: Карп'як, Олег ВВС Україна

Немає коментарів:

Дописати коментар